Подборната комисия избра кои песни ще звучат на 3-ти август в Летния театър. Снимка Община Бургас

Подборната комисия избра кои песни ще звучат на 3-ти август в Летния театър. Снимка Община Бургас

Едно от емблематичните стихотворения на Христо Фотев - "Тоя влак за Бургас..." посветено на Недялко Йорданов ще звучи като песен по музика на композитора Руслан Карагьозов на тазгодишното издание на "Бургас и морето". Песента е в изпълнение на бургазлията Георги Дюлгеров и е една от 12-те избрани да звучат на финала на националния конкурс за българска популярна песен. Конкурсът ще събере меломаните на 3-ти август, събота, в Летния театър на Бургас. Той се организира от Община Бургас.

12-те песни бяха избрани от подборната комисия в състав: Йорданка Христова - певица, Ева Найденова - певица, Димитър Гетов - композитор, Димитър Атанасов - композитор и изпълнител, Кирил Вълчев - радио водещ, Тони Димитрова - певица, Веселин Пренеров - председател на Комисията по култура в ОбС - Бургас, Мирослава Аргирова - дирекция "Летен театър и фестивали" към Община Бургас.

Димитър Атанасов за първи път е член на журито, което определя песните, които стигат до финалния етап на "Бургас и морето". Бургазлията обаче има опит в конкурса с няколкото свои участия, които неизменно му носят награда. Миналата година песента "Неочаквано" по музика на Димитър Атанасов, в изпълнение на Димитър Атанасов и Гергана Великова първа награда на журито. До нея обаче се стигна след оспорван музикален дуел, тъй като "Неочаквано" и "Как искам времето да върна" по музика на Димитър Гетов изпята от дъщерята на Глория - Симона Загорова, получиха максималкият брой точки на журито - 50. Така след повторното изпълнение двата екипа на песните си поделиха първата награда.

Първата награда от "Бургас и морето'2018" заслужено направи Димитър Гетов и Димитър Атанасов членове на подборната комисия и на журито, което ще определи победителя. А в него влизат и Йорданка Христова - певица, Ева Найденова - певица, Кирил Вълчев - радио водещ и Веселин Пренеров - председател на Комисията по култура в ОбС - Бургас. 

А ето и песните, които то избра публиката да чуе на 37-то издание на конкурса:

1."Всичко е предсказано" - ВГ "Трик"

музика: Етиен Леви

текст: Йоана Мирчева и Борислав Мирчев

аранжимент: Росен Парлапанов

 

2."Дано да си простиш" - Пени Ставрева

музика: Георги Милтиядов

текст: Пейо Пантелеев

аранжимент: Георги Милтиядов

 

3."Забравен град" - Ралица Спасова

музика: Петър Алексиев и Алекс Нушев

текст: Йоана Мирчева

аранжимент: Петър Алексиев и Алекс Нушев

 

4."Лятото е в нас" - Кристина Иванова и Боян Михайлов

музика: Валери Костов

текст: Пламен Бочев

аранжимент: Валери Костов

 

5. "Мечтай, море" - Александър Томов

музика: Мартин Антонов

текст: Татяна Йотова

аранжимент: Пламен Велинов

 

6."Не плачи" - Виктор Манев

музика: Валентин Пензов

текст: Валентин Пензов

аранжимент: Роберто Поп Димитров

 

7."Пясък" - Георги Милтиядов

музика: Саня Табакова

текст: Саня Табакова

аранжимент: Георги Милтиядов

 

8."Това си ти" - Дани Милев

музика: Дани Милев

текст: Катерина Бакларова

аранжимент: Дани Милев

 

9."Тоя влак за Бургас..." - Георги Дюлгеров

музика: Руслан Карагьозов

текст: Христо Фотев

аранжимент: Руслан Карагьозов

 

10."Тръгваш ли?" - Мина Пенкова

музика: Цанислав Петков

текст: Мина Пенкова

аранжимент: Петър Алексиев

 

11."Част от мен" - Георги Кючуков

музика: Мирослав Станчев

текст: Мирослав Станчев и  Даниела Кискинова

аранжимент: Стойо Стоев

 

12."Юли" - Васил Чергов

музика: Светослав Лобошки

текст: Живко Колев

аранжимент: Светослав Лобошки.

Според регламентът на конкурса, за всяка песен, класирана за финалния кръг, се изплащат следните възнаграждения: за музика - 450 лева, за текст - 200 лева, за аранжимент - 300 лева, за солово изпълнение - 220 лева, за дуетно или групово изпълнение - 400 лева. Възнаграждението за текст не се изплаща, ако текстът е бил публикуван и не е писан специално за конкурса.

По традиция на финала професионално жури ще определи песните, които ще бъдат класирани на първо, второ и трето място, а публиката ще избере своята песен. За отличаване на песните-финалисти в Националния конкурс за песен "Бургас и морето" Община Бургас определя следния награден фонд: І награда - 5 000 лева и пластика; ІІ награда - 3 000 лева и пластика; ІІІ награда - 1 000 лева и пластика; а награда на публиката - 2 000 лева и пластика.