И автори от Беларус бяха сред отличените на конкурса за песен

И автори от Беларус бяха сред отличените на конкурса за песен

Песните "Цветовете на щастието" по музика на Алек Лаврич, текст на Мойка Мехора от Словения и "Нов ден" по музика и текст на Катерина Середа от Украйна спечелиха VII-то издание на европейския конкурс за детска песен "Златни искри 2019", който се проведе във Варна.

Доказани автори на популярна музика от 10 европейски държави представиха 24 песни за деца на единствения по рода си международен песенен конкурс в България. Сред тях и автори на песни от голямата сцена на "Евровизия" като: Александра Кирсанова и Константин Драпезо от Беларус, които получиха 2-ра награда за песента си "Сврака" във Варна, Михай Трайстариу от Румъния, който получи награда за песента си "O, lacrima" и други.

Българският композитор Любомир Денев подели втора награда за песента си "Витоша" по текст на Атанас Душков с композитора от Русия Димитрий Николов, автор на песента "Неустоими". Втора награда получи и Пепи Писарски за "Светът е пред нас", а специални награди: Красимир Гюлмезов, Биляна Ангелова, Галина Иванова, Александър Савелиев и др.

Хайгашот Агасян и Ваня Софрониева получиха наградата на БНР-Варна за песента "Детство", поделена с "Приказна песен" на иментития композитор Младен Матович от Босна и Херцеговина, която бе отличена и приз за аранжимент, отново поделен с аранжора и композитор Щерион Пелидов от България за песента "Детството е тук".

"Това е истински празник на европейската музика, с прекрасни професионални композиции, прецизно организиран и с ясно послание към децата, а и към нас - да съграждаме добрини", сподели композиторката от Армения Зара Петросян.