Художникът предложи също така в Бургас да има повече изложби на открито

Художникът предложи също така в Бургас да има повече изложби на открито

В Бургас да бъде изградена Черноморска международна галерия за съвременно изкуство. Това предложение отправи световноизвестният художник Петър Мичев. Той бе специален гост в предаването, организирано от кандидата за кмет на Бургас Живко Табаков.

Петър Мичев е художник с международно популярност. Негови картини са изложени в международни галерии до тези на Салвадор Дали още през 1990 година. Мичев е реализирал над 120 самостоятелни изложби в България, Европа и Америка. От 2005 година живее в град Тампа, САЩ, където става единственият жител на щата, записан в енциклопедия Британика. Българинът е номиниран и за Личност на година в Тампа. Платна на Мичев са притежание на над 50 музея, фондации и известни личности, сред които Джордж Буш, Владимир Путин и Клайв Палмър. Негова картина преживее е сложил и в частната си колекция папа Йоан Павел II. Творба на Мичев е поставена като пощенска марка в щата Флорида.

По време на предаването Мичев се включи с добри идеи, които биха помогнали за развитието на културата в града.

"Бургас има чудесни галерии, но е нужна и такава с по-значимо и разпознаваемо име. Да кажем една Черноморска международна галерия за съвременно изкуство. В нея фестивали и форуми да се правят два пъти годишно. Неточно е да кажем, че едно такова място ще привлича туристи - то ще води приятели на Бургас. Основен акцент в нея трябва да бъдат и местните творци", каза художникът.

Той сподели още, че бургаските творци могат да бъдат поощрявани много повече от общинската администрация с откупуване на творчеството им. Това бил един от начините тук да се задържат големите имена в бургаската култура.

Художникът предложи също така в Бургас да има повече изложби на открито.

"Морската градина е едно чудесно място за такива, но може да обособи и друго в централната част на града. Там младите таланти, а защото не и утвърдените такива, ще могат представят творчеството си. Така и туристите ще се задържат за по-дълго. Възможно е да се правят и майсторски класове на открито, където бургазлии ще могат да видят как се създава един артист", коментира още Мичев.