Подходящи хора за работа липсват. При нас изискванията са специфични, каза Петко Иванов. Снимка Лина Главинова

Подходящи хора за работа липсват. При нас изискванията са специфични, каза Петко Иванов. Снимка Лина Главинова

Имаме проблем с кадрите, но за разлика от другите сектори законът не ни дава възможност да наемаме чужди граждани. Това каза управителят на бургаската фирма "3С СОТ" Петко Иванов на брифинг. "С увеличението на минималната работна заплата от 1 януари 2020 година средната брутна работна заплата в сектора ще стане 800-850 лева. Вдигането на минималната заплата води след себе си и увеличение на цената на услугата, която ние предлагаме", допълни още Иванов. В момента един охранител получава 780-800 лева брутна заплата. В сивия сектор обаче има дъмпинг на възнаграждението и там цената е към 450 лева. Това е един от сериозните проблеми на охранителния бранш у нас.

"В страната има 1 400 лицензирани охранителни фирми, в които работят 130 000 души. Само на територията на област Бургас техният брой е 148. Над 70% от фирмите обаче са в сивия сектор. Въпреки усилията на Министерството на вътрешните работи и НАФТСО, не можем да се преборим с това", коментира един от основните проблеми в бранша Петко Иванов, който е и член на УС на НАФТСО.

Бургаската фирма "3С СОТ", която през декември навършва 20 години от създаването си, е лидер на пазара в региона. Въпреки това и тя среща проблеми с намиране на кадри. "Подходящи хора за работа липсват. При нас изискванията са специфични. Хората, които кандидатстват при нас трябва да са физически и психически здрави. Те преминават и през обучение в нашите центрове. Ние даваме и методически указания за обучение на охранители, наети от фирми или институции, които не ползват нашите услуги", обясни още Петко Иванов. Минималният инструктаж е от 176 часа.

Бургаската фирма охранява възлови обекти, общини, училища, детски градини и други. В учебните заведения е забранено охранителите да са въоръжени с пистолет или да имат помощни средства като белезници и палки. "И това е правилно, за да не се стресират децата", допълни Иванов.