В срещата участваха членовете на Българската петролна и газова асоциация. Снимка Министерски съвет

В срещата участваха членовете на Българската петролна и газова асоциация. Снимка Министерски съвет

Паниката сред хората с поскъпването на горивата е създадена изкуствено през социалните мрежи. Това заяви министър-председателя Кирил Петков на брифинг, след срещата си в Министерския съвет с членовете на Българската петролна и газова асоциация. В разговорите  участваха също вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова, както и министърът на енергетиката Александър Николов. По думите му тя е плод е на хибридна или политическа атака, чиито организатори са свързана с младежката организация на ГЕРБ. В тази връзка Петков определи като жалък подхода, при който страхът на обществото от войната се използва за политически цели.

"В България има налични големи количества гориво, цялата система е обезпечена, вносът е редовен  и няма основание за притеснение от страна на българските граждани", каза Петков.

Министър-председателят посочи, че правителството ще има ясен и координиран отговор на всяка хибридна или политическа атака, целяща да разклати системата на гърба на българските граждани. Премиерът Петков призова отново хората да не се поддават на лъжи и груби манипулации и да търсят информация от официални източници.

Пред медиите министър-председателят Кирил Петков съобщи още, че Министерският съвет ще стане директна точка за контакт към Европейската прокуратура. По този начин сигналите от МС ще постъпват директно към европрокуратурата, без да има посредници. Според премиера тези нови отношения между двете институции ще дадат възможност изключително експедитивно да бъдат изпращани сигнали, свързани с корупция и злоупотреба с европейски средства.