Кметът Димитър Николов благодари на продуцента Николай Урумов за създаването на филма Петя на моята Петя. Снимки Лина Главинова

Кметът Димитър Николов благодари на продуцента Николай Урумов за създаването на филма Петя на моята Петя. Снимки Лина Главинова

"Целта ни е "Петя на моята Петя" да участва във фестивали "А" клас, сред които е международният филмов фестивал "Майнхайм Хайделберг" в Германия и други в европейски  страни. Премиерата на филма най-вероятно ще бъде в края на есента на 2020 година в Бургас", сподели единствено пред сайт "Черноморие" Нели Димитрова, една от двете сценаристки на филма за 17-годишната бургаска поетеса Петя Дубарова. Димитрова заедно с колежката си Валентина Ангелова, както и продуцентът Николай Урумов, режисьорът Александър Косев, операторът Иван Вацов и Алиса Атанасова пристигнаха в Бургас. Творческият екип дойде на крака за прожекцията на 25-минутния трейлър на завършения вече филм "Петя на моята Петя". А датата не бе избрана случайно. Именно на 4-ти декември т. г. се навършват 40 години от кончината на най-слънчевото бургаско момиче, момичето с маслинените очи и смолистити дълги коси. Прожекцията на филма събра десетки бургазлии в зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино", които имаха невероятния шанс първи да видят кадри от "Петя на моята Петя".
Преди да бъдат прожектирани кадрите, артистите от бургаския драматичен театър "Адриана Будевск" - Никола Парашкевов и Ива Трифоновна, рецитираха стихове на 17-годишната поетеса. "Без Николай Урумов този филм нямаше да се случи. Днес се навършват 40 години, откакто Петя Дубарова я няма. Хубавото е, че нейните стихове са в учебниците. Хубавото е, че от нея се интересуват други творци", каза кметът на Бургас Димитър Николов. Той припомни за първата си среща с продуцента - бургазлията Николай Урумов през 2014-та година. "Нямаше как да не му помогна за направата на филма", допълни градоначалникът.
"Над 16 бяха редакциите за сценария за филма. Всичко е съгласувано с нейната сестра Елица Дубарова. Без нейната подкрепа този филм нямаше да го има", поясни сценаристката Нели Димитрова. За прожекцията на 25-минутния филм от Берлин дойде младата Алиса Атанасова, която влезе в ролята на Петя Дубарова.
Снимките на "Петя на моята Петя" бяха заснети това лято на няколко места в Бургас, както и в столицата. Филмът е финансиран с 400 000 лева от Националния филмов център и със 125 000 лева от Община Бургас. В края на юни на сесия на ОбС бе гласувано отпускането на още 40 000 лева от бюджета на общината за подводните снимки.

Галерия