Строителството е на границата на плаж Вая. Снимка Архив

Строителството е на границата на плаж Вая. Снимка Архив

Бившият пионерски лагер край село Емона ще се превърне в луксозно ваканционно селище. На терена в местността "Кладери" ще бъдат построени еднофамилни къщи с басейн, ограда и озеленяване. "Строителството е на границата на морски плаж "Вая" в землището на село Емона, а плажът "Иракли" се намира на юг от плаж "Вая", уточниха от пресцентъра на Регионална инспекция по околната среда и водите по повод публикувана информация в някои медии, че се строи на Иракли.

Строителството засяга частни имоти в местността "Кладери", където в миналото е имало пионерски лагер. За инвестиционното предложение "Ваканционен комплекс" в РИОСВ – Бургас е проведена процедура по оценка въздействие върху околната среда (ОВОС) и има издадено положително решение № БС-10-6/11.08.2011 г. Обектите са част от съгласуваното инвестиционно предложение  и представляват еднофамилни къщи с басейн,  ограда и озеленяване.

През 2013 година тогавашният директор на РИОСВ – Бургас налага принудителна административна мярка за спиране на строителството за отклонение в строителните параметри, като издаде заповед № РД-3/21.01.2013 г. Заповедта беше обжалвана в Административен съд в Бургас и отменена. С решение № 13356/7.11.2014 г., Върховният административен съд се произнесе в полза на инвеститора.

След произнасянето на съда, РИОСВ-Бургас няма правно или законово основание за спиране на строителството, уточниха от инспекцията.