Димитрина Тенева първа получи наградата. Снимки Лина Главинова

Димитрина Тенева първа получи наградата. Снимки Лина Главинова

Плакети с лика на закрилника на Бургас - свети Николай Чудотворец получиха бургаски дейци на културата. С отличието на Община Бургас бяха наградени 17 души и институции, за изключителния им принос за популяризирането и развитието на културата на Бургас през тази година. Традицията за връчването на плакета събра отново артдейците в експозиционен център "Флора".

"Винаги на този ден си спомняме за вас артисти, писатели, музиканти, библиотечни работници, читалищни дейци. Направихте така, че да популяризирате Бургас. Бургаската културна общност е сърцето и душата на нашия град. Аз като кмет на Бургас заставам пред вас с респект", поздрави кметът на Бургас Димитър Николов дейците на културата. Той поздрави колектива на Регионална бибилиотека "Пейо Яворов" за 130-годишнината на института и обеща, че проекта за изграждане на новата сграда ще бъде реализиран в скоро време. Кметът поздрави библиотеката и директора на РИМ - Бургас Милен Николов и за отличията "Златен век", които им бяха връчени от министъра на културата Боил Банов.

Димитър Николов връчи и отличията на изявените дейци на културата, сред които актрисата от драматичен театър "Адриана Будевска" - Димитрина Тенева, от Кукления театър - Георги Минков, оперната прима Мария Цветкова, художниците Николай Дубаров и Георги Бостанджиев, фотографа Жечко Планински и други.

Галерия