Мераклии да скочат в ледените води на Богоявление не липсват. Снимка Архив Черноморие-бг

Мераклии да скочат в ледените води на Богоявление не липсват. Снимка Архив Черноморие-бг

Точно в 12.00 часа навръх 6-ти януари 2020 година - Богоявление ще бъде извършен ритуала по свасяване на Светия кръст в Бургас. Празникът ще започне с тържествена Света литургия, която ще бъде отслужена от 8.30 часа в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий". От 11.15 часа на площада пред църквата ще бъдат осветени бойните знамена, а за здравето на войниците от гарнизон Бургас ще бъде отслужен водосвет. В 11.30 часа от площада пред църквата ще тръгне литийното шествие, което ще премине по улиците - "Александровска", "Алеко Богориди" и ще стигне до Моста, където ще бъде извършен ритуала по хвърлянето и спасяването на Светия кръст в морските води.

Тридесет минути по-късно при паметника на Христо Ботев в Приморски парк започва тържествен ритуал за полагане на венци и цветя по повод 172 години от рождението му.

Обичайно бургаският Йордановден завършва в 13.00 часа, когато тримата именици - художниците Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов - откриват общата си изложба "Богоявление" в галерия "Богориди".