Още на обяд слънцето ще се покаже за радост на туристите. Снимка Петя Добрева

Още на обяд слънцето ще се покаже за радост на туристите. Снимка Петя Добрева

Над по-голямата част от страната днес ще преобладава слънчево време. Преди обяд над Югоизточна България, а след обяд на отделни места в източните и планинските райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и там ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София - около 27°, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Над планините облачността ще е променлива, по-често значителна. Ще има и превалявания от дъжд, в отделни райони след обяд ще прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 21°, на 2000 метра - около 13°.

Преди обяд над Южното Черноморие ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, а на север ще преобладава слънчево време. След обяд купеста облачност ще има и над северното крайбрежие и там също ще превали и прегърми. Ще духа до умерен северозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от изток и ще отслабне. Максималните температури ще са между 25° и 28°. Температурата на морската вода е 22°-25°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Слънцето в София изгрява в 5 ч. и 54 мин. и залязва в 21 ч. и 7 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 12 мин. Луната в София залязва в 5 ч. и 10 мин. и изгрява в 21 ч. и 46 мин. Фаза на луната: пълнолуние.