Началникът на РУО Виолета Илиева (вляво) поздрави директора Христина Жабова за годишнината. Снимки Лина Главинова

Началникът на РУО Виолета Илиева (вляво) поздрави директора Христина Жабова за годишнината. Снимки Лина Главинова

Почетният вимпел на Регионално управление на образованието в Бургас получи бургаската Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола", известна още като Морското училище по случай своята 60-годишнина. Отличието бе връчено от началника на РУО Виолета Илиева на новия директор на гимназията Христина Жабова на тържествения концерт по случай празника. "В този скромен знак е трудът на всички бивши директори, на всички учители и ученици", каза Илиева преди да връчи вимпела.

60-тия рожден ден на гимназията събра възпитаници, настоящи ученици, бивши и настоящи учители в драматичен театър "Адриана Будевска". Сред официалните гости на празника бяха Златина Дукова - член на Комисията за защита от дискриминация, областният управител на област бургас Вълчо Чолаков и заместник-областният управител Севдалина Турманова и други. В залата на театъра дойдоха и директори на езикови и професионални гимназии, сред които Роза Желева - директор на ПГМЕЕ и Коста Папазов - директор на ПГЕЕ "Константин Фотинов".

Специални поздравления по случай кръглата годишнина от сцената на театъра отправиха Златина Дукова и областния управител Вълчо Чолаков. "Богата е историята на Морското училище. За тези 60 години са минали 55 випуска, няколко хиляди ученици, няколкостотин учители. Гимназията е създала специалисти за различни области. Тя е имала минало, има настояще и има бъдеще. Г-жо Жабова, пожелавам Ви да достигнете онези бройки паралелки, които имаше преди десетина години", каза Виолета Илиева.

"Хиляди млади хора са завършили Морското училище и са се реализирали у нас и в чужбина. Има го и ще го има. Това е училище ковачница за кадри", каза в обръщението си директорът на гимназията Христина Жабова. Тя връчи на капитан Христо Мушков приз за цялостния му принос в развитието на гимназията.

Празникът продължи с музикална програма с участието на Духовия оркетър на ОУ "Княз Борис I", Хор за патриотични песни на ПГЕЕ "Константин Фотинов", хор на ветераните "Маяк", танцов състав "Деултум" от село Дебелт, оркестър "Жарава", Лазар Налбантов и дует "Бургас" и други.

Галерия