Почетните граждани на Бургас за 2020 и 2021 година бяха наградени на днешния Никулден. Снимки Черноморие-бг

Почетните граждани на Бургас за 2020 и 2021 година бяха наградени на днешния Никулден. Снимки Черноморие-бг

Бургазлиите, които бяха удостоени през 2020 година със званието "Почетен гражданин на Бургас" едва тази година получиха своите отличия. Заради пандемията церемонията по връчването на отличията, която традиционно се състои навръх празника на Бургас - Никулден, не се проведе на миналия 6-ти декември. Но тази година тя събра наградените от 2020 и 2021 година. Наградите връчи кметът на Бургас Димитър Николов на тържествената сесия на Общинския съвет, която бе открита от председателя Севдалина Турманова.

Четирима са новите почетни граждани на Бургас

Отличените през миналата година са:

- плувецът Цанко Цанков – за вдъхновяващите му успехи в басейна, но също така и в открити води. Той стана първият човек, прекосил в плувен маратон Бургаския залив от край до край.

- актьорът Нейчо Попов – посмъртно. Той е един от създателите на Държавния сатиричен театър. Играе в театъра, снима се в киното и телевизията. Нейчо Попов е най-голямата любов на Стоянка Мутафова. Един от най-талантливите бургазлии в актьорската професия, а те никак не са малко. Наградата прие неговата братовчедка Елена Томасян.

- Петър Иванов – републикански шампион по борба, златен медалист на турнира "Дан Колов", световен шампион. Със своята активна състезателна дейност заслужилият майстор на спорта записва името си в българската спортна история в дисциплината свободна борба.

- Стоян Апостолов – удостоен със званието майстор на спорта по автомобилизъм. Многократно участва в рали състезания в Турция, Гърция, Югославия, Белгия, Румъния. Той е десеткратен шампион на Рали крос за България, както и петнадесет години шампион на писта за Националния ни шампионат.

- Деви Симеонов – посмъртно. Той е един от архитектите, очертали контурите на Бургас. Голяма част от своето време и сили Деви Симеонов посвещава на изследователска и събирателска дейност, свързана с градоустройството на Бургас, с неговата архитектурна история. Наградата получи от негово име внукът му Деян Симеонов.