Погребението на флотилен адмирал Мален Чубенков ще бъде в тесен семеен кръг

Погребението на флотилен адмирал Мален Чубенков ще бъде в тесен семеен кръг

Почина флотилен адмирал Мален Чубенков. Той е роден в Ямбол. През 1985 година завършва Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" по специалност "Корабоводене за Военноморските сили на Република България". Същата година започва своята кариера като офицер от ВМС и е назначен на длъжността "Командир на щурманска;  свързочна бойна част и радиотехнически средства" на среден десантен кораб "Сириус" в 7-ми дивизион десантни кораби от състава на  военноморска база Бургас.

През 1991 година флотилен адмирал Чубенков завършва военноморската академия в Санкт Петербург, Русия - "Командно щабна, оперативно тактическа за ВМС". След това е назначен за помощник - началник по планиране в отделение "Бойна подготовка". От 1994 г. е началник на щаба на тила във военноморска база Бургас. 

През 2012 година вече е заместник - командир на Военноморска база Бургас. През 2014 година на флотилен адмирал Чубенков е присвоено висше офицерско звание "Комодор" и е назначен на длъжността - командир на Военноморска база - ВМС. През 2017 година му е присвоено звание флотилен адмирал.

"Скъпи опечалени, С прискърбие узнах за кончината на флотилен адмирал от резерва Мален Чубенков. Работата ни срещаше в продължение на много години, докато той беше командир на Военноморска база Бургас. Познавах го като стабилен мъж и достоен български офицер. Неговата вярна служба за опазване сигурността и целостта на родината приключи. Но споменът за адмирал Чубенков ще продължи да живее в неговите близки, приятели и служилите под командването му мъже и жени. Нека почива в мир!", написа в съболезнователния си адрес кметът на Бургас Димитър Николов.

Погребението ще бъде в тесен семеен кръг.

Поклон пред паметта му!