Днес е празникът на чудотворната икона на Богородица

Днес е празникът на чудотворната икона на Богородица

Православната църква почита днес свети мъченик Арета, света Богородица "Всех скорбящих радост" (Молебен за децата с увреждания).

На днешния ден църквата почита чудотворната икона на Божията майка - Радост за всички скърбящи.

Празникът води началото си от края на 17 в., когато иконата се прославила за първи път. През 1688 г. Сестрата на Московския патриарх Йоаким била тежко болна. Състоянието й все повече се влошавало, но тя не спирала да отправя молитви към Пресвета Богородица и да се недява на нейната помощ. И веднъж тя чула гласа на Пречистата Дева, която я посъветвала да потърси спасение от болестта си при Целителката на всички – иконата „Всех скорбящих радост” в един от московските храмове. След молебен и водосвет пред образа на Божията Майка жената оздравяла. И още много вярващи получили изцеление пред тази икона по Божията милост. Скоро в Петербург се прославили още два образа на св. Богородица „Всех скорбящих радост”, както и много техни копия из цяла Русия и по света. Чудесата продължават и днес

Вярваме, че Пресвета Богородица ще чуе и нашите молитви за децата с увреждания и техните семейства и ще облекчи скръбта и страданията им.

"Пречиста, Ти си радост на всички скърбящи, Застъпница на обидените, Кърмителка на гладните, Утешение на странниците, Пристанище на обуреваемите, Посещение на болните, Покров и Застъпница на немощните, Жезъл на старостта, Майко на Всевишния Бог, побързай, молим Те да спасиш твоите раби.

О, Пресвета Владичице и Богородице, по-висша от Херувимите и по-честна от Серафимите, Богоизбрана Отроковице, Радост на всички скърбящи! Подай утешение и на нас, намиращите се в скърби: защото освен Тебе нямаме друго прибежище и помощ. Ти едничка си ходатайка за нашата радост, и като Божия Майка и Майка на милосърдието, предстоиш пред Престола на Пресвета Троица и можеш да ни помогнеш: защото никой, прибягващ към Тебе, не си отива посрамен. Чуй в деня на нашата скръб и нас, които припадаме пред Твоята икона и със сълзи Ти се молим: прогони от нас постигналите ни скърби и печали в този временен живот и не ни лишавай от Твоето всесилно ходатайство и от вечната, безкрайна радост в Царството на Твоя Син и наш Бог. Амин".