Преподобна Матрона прекарала в иночество 75 години, тя умряла на 100 години, в 492 година

Преподобна Матрона прекарала в иночество 75 години, тя умряла на 100 години, в 492 година

На днешния ден Православната църква почита свети мъченици Онисифор и Порфирий, преподобна Матрона и Теоктиста, свети Нектарий, епископ Егински.

Още през първите дни след основаването на Христовата Църква много жени с готовност приели християнската вяра и ревностно служели на Господа. През време на гоненията те проявявали необикновена твърдост, смело изповядвали вярата си, понасяли страшни изтезания и с радост жертвали живота си за Христа.

Когато от ІV век започнало да се разпространява пустинното подвижничество, много християнки тръгнали по този път и служили на Господа чрез самоотречение и чрез трудния подвиг на пустинножителството. Така преподобна Матрона Цариградски, която понесла от мъжа си много гонения за своята ревност към вярата, се подвизавала много години в манастир и сама основала в Цариград женска обител. Като прекарала в иночество 75 години, тя умряла на 100 години, в 492 година.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев); източник: http://www.pravoslavieto.com