От млади години преподобни Евмений почувствал влечение към монашеския живот.

От млади години преподобни Евмений почувствал влечение към монашеския живот.

Православната църква почита днес преподобни Евмений, епископ Гортински, чудотворец.

Свети Евмений, епископ Гортински, живял в седмия век.

От млади години почувствал влечение към монашеския живот. Зажаднял за духовни подвизи, той раздал цялото си имущество на бедните и се отдалечил в манастир.

Нежната му душа се откликвала на всички нещастия на ближните. Бил баща на сираци, опора на бедни и слаби, утеха на скърбящи, целител на страдащи.

Главните му добродетели били състраданието и смиреномъдрието.

Бил проникнат от истинско миролюбие. Следвал в живота си заветите за любов и всеопрощение.

Прославил се и с дар на чудотворство.

Заради мъдростта и благочестието си бил поставен за епископ на Гортин – град на остров Крит.

В негово време светата Църква била вълнувана от нечестивата ерес, наречена монотелитство. Еретиците монотелители учели, че Богочовекът Господ Иисус имал само божеска, но не и човешка воля.

Верен пастир на Христовото стадо, светителят Евмений се стремял да запази мира в Църквата. Твърд противник на ереста, той употребил много усилия отечески да убеди еретиците да се откажат от лъжеучението си и да се върнат в лоното на Църквата.

Враговете му го наклеветили пред властта. Бил заточен в Тиваидската пустиня, гдето и починал. Тялото му било пренесено в Гортин и там погребано с чест.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев); източник: https://www.pravoslavieto.com