Свети Сава дава цялото си наследство за построяването на странноприемници

Свети Сава дава цялото си наследство за построяването на странноприемници

Православната църква чества на 5-ти декември свети Сава Освещени, построил в края на живота си множество манастири и болници. Син с аристократичен род, на 18 години става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан.
Свети Сава дава цялото си наследство за построяването на странноприемници, болници и един манастир до град Йерусалим.
В някои български предания обаче най-често Сава е представен като светица - покровителка на чумата.
Българинът смята, че тя е сестра на Варвара, а неин брат е свети Никола (отбелязва се на 6 декември). В някои места честват празника като на светец - мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).
Обредните практики са сходни като тези за света Варвара, защото двете сестри подготвят всичко за деня на брат им Никола. "Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава", казва народната приказка.
Сава е свързан/а и с плодовитостта, затова на този ден бездетните булки изпълнявали ритуал, заедно с най-старата жена в дома.
Предците ни изпитвали страхопочитание към свети Сава, защото вярвали, че "засява" болестите по хората, от там идва и израза "Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява".
На Савинден се подготвя Никулденската трапеза, а на някои места приготвят в чест на мъртвите варено жито и го раздават на гробищата за помен.
Имен ден празнуват: Сава, Савка, Савина, Владислава, Владислава, Славка, Славчо.