В класните стаи чиновете трябва да са на отстояние от 1,5 метра един от друг. Снимка Архив

В класните стаи чиновете трябва да са на отстояние от 1,5 метра един от друг. Снимка Архив

В гимназиите в Бургас правят схеми на разположението на чиновете за предстоящите матури в XII клас и външното оценяване при учениците, които завършват VII. Изчислява се дистанцията между отделните чинове, която трябва да е 1,5 метра. За разлика от предишни години този път ще има повече квестори на матурите. А завършващите средното си образование ще бъдат "държани" под око и чрез видеонаблюдението в класните стаи, за да не преписват.

"Ще се спазват всички изисквания, които са наложени във връзка с епидемиологичната обстановка в страната. Всеки изпит, който ще се положи, освен матурите при зрелостниците и въшното оценяване при седмокласниците, ще става в реална среда", каза пред "Черноморие" Виолета Илиева началник на Регионално управление на образованието в Бургас. Става въпрос за всички изпити, които се полагат, като това се отнася и до повишаване на оценка от страна на ученик.

Около 3 100 дванайсетокласници ще се явят на матурите в областта. Седмокласниците са 3 700.

Датите на изпитите ще бъдат обявени във вторник, 5-ти май, но отсега се знае, че ще бъдат през юни.

Учебната година ще приключи чрез дистанционна форма. От Министерството на образованието и науката ще предложат да отпаднат изпитите при четвъртокасниците и учениците от десети клас.