Подмяната ще запоне в чентрална градска част и Меден рудник

Подмяната ще запоне в чентрална градска част и Меден рудник

Продължава приемът на документи за безплатна подмяна на старите печки на твърдо гориво с нови отоплителни уреди, които ще използват газ или пелети. В кампанията може да участват домакинства от Централна градска част, квартал "Възраждане" и комплексите "Лазур", "Братя Миладинови" и зона "Г" на "Меден рудник". Срокът за подаване на заявления е до 31-ви март на адрес - град Бургас, улица "Трапезица" No 5, всеки работен ден от 15.00 до 19.00 ч. 

Подмяната на старите печки на дърва се осъществява чрез Интегрирания проект по програма "LIFE" - "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" на общините Столична, Бургас, Велико Търново, Монтана, Русе и Стара Загора.

Неговата цел е да се намали замърсяването на въздуха с фини прахови частици от битово отопление чрез замяна на старите печки на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление.

В настоящия етап - пилотна фаза, ще бъде приложен за първи път разработения подход за смяна на старите печки, а обхванати ще бъдат общо 80 домакинства. В последващата основна фаза ще се подменят отоплителните уреди на още 1 914 домакинства.

Всички изисквания, на които трябва да отговарят кандидатите, необходимите документи, критериите за оценка и класиране са публикувани на интернет страницата на Община Бургас.

Желаещите да подадат документи могат и да ползват калкулатора. Калкулаторът е специално приложение, чрез което всеки кандидат по Схемата за преход към алтернативни форми за отопление на домакинствата може да определи конкретното ново отоплително оборудване, за което може да кандидатства и е допустимо по Схемата. В него те избират алтернативното гориво - газ или пелети. Ето как изглежда калкулатора при един от направените избори за гориво:

 

1. Какво гориво ще използвате: 


2. Каква ще е отоплителната система:


3. Вашето жилище е:

Брой помещения общо

Брой отопляеми помещения с отоплителния уред
Площ на жилището общо (кв. м)
Площ на отопляемите помещения (кв. м)

 

4. Вашето жилище е: 

 

След като бъдат попълненин данните за жилищната площ, отоплителните уреди, квадратурата, която се отоплява и височината от пода до такава е нужно да се натисне бутона "Покажи нашата препоръка", за да се види дали изборът на гориво е удачен за контретното жилище или къща.

На сайта са публикувани всички необходими бланки, които кандидатите трябва да попълнят за участие в програмата. Всеки от одобрените кандидати ще получи безвъзмездно новите отоплителни уреди, заедно с монтаж и демонтаж на старите печки. Гаранционният срок на оборудването е 5 години.

Кандидати, които са подали документи за участие в пилотната фаза, но не са класирани, могат да бъдат кандидати и по основната фаза с вече подадената документация.