Работещ на пристанището в Ченгене скеле вади контейнера, за да види какво е събрал от дъното

Работещ на пристанището в Ченгене скеле вади контейнера, за да види какво е събрал от дъното

Автоматизирани контейнери, пуснати под водата, "ловят" плаващи отпадъци край три бургаски пристанища. Те са поставени край рибарските портове в Ченгене скеле и кварталите "Сарафово" и "Крайморие". Устройствата са проектирани така, че да се справят с прилива.Обемът им е 100 л. Изключително ефективни са и резултатът е видим.

Демонстрация как работят устройствата беше направена по време на финалната пресконференция по проект "Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив". Той се изпълнява от Община Бургас в партньорство с фондация "Шанс за децата и природата на България", както и НПО "The Blue Army", Исландия. Финансирането му е по програма "Опазване на околната среда и климатични промени" на ФМ на ЕИП 2014-2021.

"Целта на проекта и всички дейности, включени в него, бяха подобряване чистотата на Черно море и намаляване на отпадъците, които ежегодно поглъща морето в резултат на различни дейности на хората, повишаване на обществената информираност, самосъзнание и отговорност на гражданите", обясни Мая Русева, директор дирекция "Стратегическо развитие" в община Бургас.

В рамките на проекта бяха организирани разнообразни инициативи и активности с цел провокиране на отговорно и грижовно отношение към опазване чистотата на морската околна среда.

Тонове пластмасови, битови и други отпадъци бяха извадени от водолази край Моста в Бургас и остров "Св. Анастасия". В акциите, организирани от Община Бургас, се включиха водолази от СНЦ "Приятели на морето".

Огромен интерес и отлични резултати бяха постигнати и чрез друга атрактивна акция в рамките на проекта - "Риболов на отпадъци". Еко инициативата се реализира с участието на местната рибарска общност и морето си "отдъхна" от килограми отпадъци.

Друга активност, реализирана в рамките на проекта, беше прилагане на "План за ограничаване употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба в сградите и помещенията на Общински съвет и общинска администрация - Бургас", с цел намаляване на генерираните пластмасови отпадъци и повишаване на знанията на местната администрация и заинтересованите страни относно източниците на замърсяване на морските води. В 30 общински сгради бяха поставени диспенсъри за филтриране на водата.

Галерия