Част от членовете на журито обявиха петте номинации. Снимки Лина Главинова

Част от членовете на журито обявиха петте номинации. Снимки Лина Главинова

Иван Сухиванов е напуснал състава на журито, което оценяваше творбите в националния конкурс на името на Христо Фотев. Той е подал заявлението си в края на февруари и на негово място е влязъл Веселин Пренеров - председател на Комисията по култура в Общинския съвет на Бургас. "Сухиванов се е оттеглил доброволно", коментира пред "Черноморие" Петър Парушев - началник на отдел "Култура" в Община Бургас. "Случват се такива неща, но те няма да се отразят на конкурса", допълни председателят на журито поетът Ваньо Вълчев.

Напускането на Суиванов съвпада и с промяна на някои от номинациите в конкурса, които бяха обявени предварително. На 22-и януари от пресцентъра на Община Бургас изпратиха до медиите информация за конкурса и имената на деветимата автори, които са номинирани за приза на името на Христо Фотев. Това са -  "АDikted" на Петър Чухов, "Балът на тираните" на Пламен Дойнов, "Градина под прозореца" на Лилия Христова, "Гетсимания" на Маргарит Жеков, "Захранване на нощта" на Иглика Дионисиева, "Море на живите" на Александър Секулов, "Пропуснатият момент" на Йорданка Белева, "Стъклария" на Лъчезар Лозанов и "Следверие" на Васил Славов (заглавията са подредени по азбучен ред). Тези книги са излъчени измежду 70-те творби, които са изпратени за участие в конкурса.

Журито в състав - Ваньо Вълчев - председател и членове - Иван Гранитски - издател и представител на Съюза на българските писатели, Веселин Пренеров - председател на Комисията по култура в ОбС (на мястото на Иван Сухиванов б.а.), Митко Новков - литературен критик, Росен Друмев - поет се събира на заседание на 10-и март, за да определи победителя. В протокола от заседанието те са посочили и пет произведения и техните автори, които са стигнали до финала. Това са - Александър Секулов - "Море на живите", Александър Христов - "Крайпътна обител", Милка Стоянова - "Крайбрежна поема", Пламен Дойнов - "Балът на тираните" и Петър Чухов - "Adikted" (по азбучен ред).

От имената, които бяха обявени на пресконференция, става видно, че двама от авторите не са били селектирани при първия подбор, но се появяват изненадващо сега - това са Александър Христов и Милка Стоянова. За сметка на това са отпаднали други. Никой не се ангажира да обясни обаче какво е предизвикало промяната.

Името на шестия носител на приза "Христо Фотев" ще бъде обявено на тържествена церемония в драматичен театър "Адриана Будевска" на 26-и март.

Галерия