Зам.-кметът Диана Саватева връчи грамотата на директора на БНР - Бургас Кирил Костадинов. Снимки Лина Главинова

Зам.-кметът Диана Саватева връчи грамотата на директора на БНР - Бургас Кирил Костадинов. Снимки Лина Главинова

С още две реставрирани икони на свети Пантелеймон и света Богородица ще се увеличи фондът на Историческата експозиция на Бургаския регионален исторически музей. Уникалните творби на някогашните майстори зографи ще могат да се видят от бургазлии и гостите на града в Нощта на музеите, която се отбелязва около Международния ден на музеите - 18-ти май. В момента иконите се реставрират, каза  Иванка Делева - главен уредник на Историческата експозиция на РИМ. Общо 19 икони са "спасени" и са предоставени на музея. От тях 12 вече са реставрирани, остават още 7, сред които иконата на свети Димитър, на свети Петър и свети Павел, на свети Архангел Михаил. Иконите са откраднати от църквите предимно от Бургаско и Айтоско и постъпват в музея.

От 2014-та в РИМ тече дарителската кампания "Спасени съкровища" за събиране на средства за реставрацията им. "2 икони са реставрирани със средства на Община Бургас, една от художника Митко Иванов, 3 по проект спечелен от РИМ", припомни неговият директор д-р Милен Николов. Много са и дарителите, сред които ученици, студенти, пенсионери, които искат да останат анонимни. Иконите в момента се реставрират от Десислава Томова. "Тя е млад специалист, завършила е Националната художествена академия със специалност "Реставрация", каза  на днешната среща с медиите и дарителите Иванка Делева. Пред присъстващите тя припомни колко усилия и труд трябват, за да се даде нов живот на иконите.

На част от дарителите на средства, с които са възстановени иконите, бяха връчени благодарствени грамоти от зам.-кмета по култура, туризъм и спорт в Община Бургас Диана Саватева и д-р Милен Николов - директор на РИМ. Сред отличените бе БНР - Бургас, а призът получи директорът - Кирил Костадинов, както и "Зонта", училище в Айтос и други.

Галерия