Децата от школата по батик на Златка Бобева подариха своя картина на представители на Индонезийското посолството. Снимка Лина Главинова

Децата от школата по батик на Златка Бобева подариха своя картина на представители на Индонезийското посолството. Снимка Лина Главинова

Текстил, рисуван със специалната техника батик, от личната колекция на Нейно Превъзходителство Сри Астари Расджид - посланик на Република Индонезия за България, Албания и Македония е показан в изложбата, която бе открита в "Магазия 1" в Бургас. Успоредно с нея посетителите видяха и най-доброто сътворено през годината от децата от школата по батик на Златка Бобева към читалище "Асен Златаров". Изложбата е част от поредица събития за отбелязване на 61 години дипломатически отношения между Индонезия и България и 72 години независима Индонезия.

Гостите имах възможност и да се насладят на индонезийски танци.

Батик е една от най-високо развитите форми на изкуство м Индонезия и заема специално място в историята и културата на страната. През 2009 г.  индонезийският батик е признат от ЮНЕСКО за шедьовър в нематериалното наследство на човечеството.

Развитието на батика в Индонезия е повлияло силно върху нейните традиции и култура. Последователно навлезлите религии (хиндуизъм, будизъм и ислям), колонизаторските вълни (китайска, индийска, арабска, португалска, холандска и английска), както и развитието на високоизтънчена култура в дворовете на Ява и Суматра, всички това е оставило своя отпечатък върху индонезийския батик.

Галерия