Прожекцията на филма е днес от 15.00 часа

Прожекцията на филма е днес от 15.00 часа

Филм за хора със зрителни увреждания ще бъде показан за първи път в рамките на XX издание на "София филм фест на брега". Лентата се казва "Брайтън 4". Прожекцията е днес от 15.00 часа в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК.

Копродукцията между Грузия, Русия, България и САЩ на грузинския режисьор Леван Когуашвили спечели три отличия на 20-ия кинофестивал в Трайбека - за най-добър филм, актьор (Леван Тедиашвили) и сценарий (Борис Фрумин и Леван Когуашвили).

В главната роля на филма е легендата на грузинската борба Леван Тедиашвили, двукратен олимпийски и петкратен световен шампион в свободния стил. Първата му световна титла е от София през 1971.

"Брайтън 4" разказва за саможертвата на един баща. Кахи – бивш грузински състезател по борба, изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си Сосо, изпаднал в затруднение, след като не успява да върне заема, взет от собственика на ресторант Амир. Така започва историята на баща и син, които не само се опитват да намерят пари, но постепенно започват да се преоткриват един друг и опознават странния микрокосмос на Брайтън Бийч. Това е първата спирка в Америка на двама души, които току-що са пристигнали от постсъветския свят на място, където ще опознаят живота на имигрантите и ще направят първите си стъпки в "истинската Америка".

Филмът е пригоден за свободно възприемане от хората с нарушено зрение благодарение на "Андарта студио", както и с подкрепата на "Гранд оптикс" / "Джой оптикс".

Специалната прожекция е с вход свободен за незрящи, а придружители влизат с намаление. Зрители без зрителни проблеми влизат на цената на редовен билет.

"София филм фест на брега" се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие". Той се провежда от 31-ви март до 8-ми април в Културен дом НХК.