Филмът е заснет по романа Рапорт пред Ел Греко

Филмът е заснет по романа Рапорт пред Ел Греко

Филм за гръцкия писател Никос Казандзакис ще бъде показан тази вечер в рамките на бургаското издание на кино-литературния фестивал "CineLibri". Прожекцията на филма "Казандзакис" е от 18.30 часа в експозиционен център "Флора". Режисьор и сценарист е Янис Смарагдис. В ролите: Александрос Камбаксис, Одисеас Папаспильопулос, Стефанос Линеос, Тодорис Атеридис и други. Филмът е заснет по помана "Рапорт пред Ел Греко".
Големият гръцки писател Никос Казандзакис казва, че животът му се определя от неговите пътешествия и мечти. Филмът е вдъхновен от тези слова. Сюжетът се уповава на автобиографичния роман "Рапорт пред Ел Греко" и проследява местата, които бележат развитието на писателя – островите Крит и Егина, Берлин и Виена, Русия и Франция. Гръцкият дух, закърмен от велики идеали, присъства тук с цялата си интензивност и мощ. Свобода, устрем, творчество, крепки приятелства, динамика… Всички тези елементи се сливат в непреодолимо усещане за ведрост и сърдечност, което ще ви накара да се почувствате по-свободни. "Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, аз съм свободен". Това е Казандзакис!

Филмът е отличен с няколко награди:
2018 година - награда "Голд Реми" за най-добра музика и за операторско майсторство.
2018 година - голямата награда Гран Реми за режисьора Янис Смарагдис.
2018 година - номинации "Голд Реми" за най-добра актриса (Марина Калогиру) и най-добър актьор (Тодорис Атеридис).
2018 година - отличие за актьора Одисеас Папаспильопулос от Асоциацията на филмовите критици в Хюстън.

Фестивалът "CineLibri" се провежда за пети път в няколко български града, но за първи път в Бургас с подкрепата на Общината. Билети за прожекциите се продават на каса "Часовника" и на "Флора"-та преди началото на прожекциите.