Shliman

Shliman

Показват старопечатни книги за 125 г. от смъртта на Шлиман

ще бъдат показани в обща изложба във Варненския археологически музей. Тя е посветена на 125 години от смъртта на Хайнрих Шлиман (1822-1890) – откривателят на "съкровището на Приам" и "маската на Агамемнон". Шлиман научава сам старогръцки език и превръща "Илиада" на Омир в своя лична библия. Следвайки дословно стиховете на безсмъртната поема, той открива останките на древния град, смятан дотогава за обикновен мит.

В изложбата ще бъдат показани девет книги, издадени в периода кр. XIX - нач. XX век.  Текстът на някои от тях е адаптиран под формата на проза, а на другите е запазена античната поетична форма. Изданията са изящно илюстрирани с копия на оригинални литографии. Всички издания, включени в изложбата, са част от личната библиотека на Теодор Роков от Варненския археологически музей. Три цветни постера допълнително ще представят биографични данни за личността на Хайнрих Шлиман, любопитни факти за поемата "Илиада", нейния автор Омир и града Троя, както и карта на егейския свят по времето на Троянската война.

Във връзка с изложбата ще бъде прожектиран документалният филм "Хайнрих Шлиман – великият авантюрист". Прожекциите ще се проведат на 25-и ноември (сряда) от 11.00 ч. и на 27-и ноември (петък) от 16.00 ч. в залата на Учебния музей. Вход - свободен.

Изложбата ще бъде открита на 20-и ноември (петък) от 16 ч. във Варненския археологически музей и ще може да бъде посетена до края на месец януари 2016 г.

Галерия