Част от предметите са от фонда на Регионален исторически музей - Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Част от предметите са от фонда на Регионален исторически музей - Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Експозицията "Риби и рибарство по Южното Черноморие" ще бъде подредена в културен център "Морско казино" и буквално ще "гмурне" всички присъстващи в дълбините на Черно море с помощта на древните си находки. Непоказвани артефакти от морската история на южното крайбрежие  - рибни блюда, скари за печене на риба от 4 в.преди Христа, сребърни монети, модели на риби от 3 в.пр. Христа, риболовни съоръжения - мрежи, куки, лотове, гребла и др., оловни щокове, компас, морска камбана и модели на кораби, плавали в Черно море ще разказват по интересен начин за рибарството по нашите земи. Вълнуващата изложба ще зарадва бургазлии и гости още през втората половина на юни.

Акцентите в експозицията са реконструирана оловно-дървена двурога котва от 5-6 век преди Христа, единствената позната каменна корабна печка и златни изображения на риби. Морската илюзия на посетителите ще се допълва с макет на автентична рибарска лодка, а добавена реалност с VR очила ще ги върне отново в 21 век. Информационни табла ще разказват за всички видове риби в нашето море от 10 000 години назад. Тук  ще се запознаете с най-интересните моменти от развитието на риболова  - "Бургаският залив на пътя на рибните пасажи", "Риболовът в залива през вековете", "Рибарството от Несебър до Созопол през Възраждането", "От поминък към промишлен риболов", "Рибната борса в Бургас". Посетителите ще имат възможност да се запознаят още с периода "Държавен риболов - началото",  както и с историята на Черноморския и Океанския риболов.  Всичко това заедно с любопитни документи, морски легенди и снимки ще визуализира цялата история на риболова по всички брегове на Южното Черноморие.

Изложбата "Риби и рибарство по Южното Черноморие" се организира от Община Бургас, РИМ - Бургас, Исторически музей - град Созопол и Музей на котвата - град Ахтопол.