Копието на съкровището ще бъде подредено в зала Трезор на Археологическата експозиция в морския град

Копието на съкровището ще бъде подредено в зала Трезор на Археологическата експозиция в морския град

Вълчитрънското съкровище ще бъде показано за първи път в Бургас. Предметите ще бъдат подредени в зала "Трезор" на Археологическата експозиция в морския град, а изложбата ще бъде официално открита на 18-ти май, събота, когато Регионалният исторически музей се включва в инициативата "Европейска нощ на музеите".

Изложбата се организира в партньорство между Регионален исторически музей Бургас и Регионален исторически музей Плевен, чиято собственост са експонатите. Вълчитрънското съкровище ще гостува в града през летния сезон и е една от елитните изложби, които очакват бургазлии за Нощта на музеите.

Това е най-голямото тракийско златно съкровище, открито до този момент в страната. Съставено е от девет съда с чистотата на златото 88% и обща тежест 12.5 кг, като само единият от предметите е с тежест 4.5 кг. Според експертите ценните предмети са от края на бронзовата епоха - периода 1600-1200 години преди Христа. Това е периодът на т. нар. "Микенска Тракия", за която именно се говори в "Илиада" на Омир. Предполага се, че златните съдове са използвани в култовите практики на тракийските царе-жреци. Съкровището е открито през 1924 г. край днешното село Вълчитрън, Плевенско. Оригиналното съкровище се пази в Архелогическия музей в София, а в музея в Плевен е копието на съкровището, което ще бъде показано в Бургас.