Plakat_egipet

Plakat_egipet

Показват във Варна мумия от Египет

в Регионален исторически музей - Варна ще бъде открита изложбата "Следи от древен Египет, Леванта и Месопотамия". Тя се реализира съвместно с Националния археологически институт с музей към БАН-София, Регионален исторически музей - Шумен, историческите музеи в Балчик, Свищов и Котел както и Института по океанология - Варна. Комбинацията от археологически находки и природни образци в една обща изложба оформя нейният интердисциплинарен характер. Целта на този нетрадиционен подход е да представи възможно най-голям обем от специфична и разнообразна информация по атрактивен и лесен за възприемане от широката публика начин.

Жителите и гостите на града ще могат да разгледат бронзови статуетки и теракоти на египетски божества; камък за стриване на зърно и тежест за пресоване на маслини; различни видове медни слитъци; ювелирни изделия; битови предмети оформени като бюстове на африканци и нубийци; монети с изображения на персийски владетели и източни божества. Ще бъде показан под лупа и скарабей, който е един от символите на Древен Египет. Скарабеят е олицетворение на бог Хепри – сутрешно превъплъщение на младия бог Ра, който търкаля слънцето по небосвода.

Подбрани образци от различни видове минерали и кристали илюстрират отделни аспекти от религията и бита в древен Египет: съответствието между определено божество и конкретен кристал; минералите, от които са били приготвяни гримове и пигменти за писане, скалните породи използвани в строителството.

Акцентът на изложбата е глава от мумия на жена, подарена на Карел Шкорпил от руския консул Александър Рачински в края на XIX век. За първи път ще бъдат показани пред публика и четири глинени плочки с клинопис заедно с превод на текстовете върху тях. Плочките произхождат от Ирак (земите на древния Вавилон) и са датирани в VI  в. пр. Христа. Те са донесени от българският дипломат и общественик Петър Матеев в края на XIX в.  и са част от фонда на историческия музей в град Котел.

Официалното откриване на изложбата е на 5 юни от 17 ч. в зала "Юг" на Археологическия музей. Изложбата ще може да бъде посетена до края  на месец септември.