Разгневеният Ирод умълтвил всички стражи, които пазели Петър в тъмницата

Разгневеният Ирод умълтвил всички стражи, които пазели Петър в тъмницата

Православната църква почита днес честни вериги на свети апостол Петър.Преп, Ромил Видински, свети свещеномъченик Дамаскин Габровски.

Когато Ирод Агрипа І видял, че убийството с меч на свети апостол Яков, брат Йоанов, се понравило на юдеите, той хванал и Петър през дните на празника Безквасници, задържал го и го хвърлил в тъмница, като го предал на четири четворки войници и мислел след Пасха да го изведе пред народа. Апостол Петър бил пазен в тъмницата, а в това време Църквата непрестанно се молела Богу за него. А когато Ирод щял да го изведе, през нея нощ Петър спял между двама войници, окован с две вериги, и стражи пазели пред вратата на тъмницата. И ето, ангел Господен застанал, и светлина блеснала в тъмницата. Ангелът побутнал Петър в хълбока, събудил го и рекъл: "Стани скоро!" И веригите паднали от ръцете му.

Разгневеният Ирод умълтвил всички стражи, които пазели Петър в тъмницата.

По-късно учениците на апостол Петър успели да се сдобият с веригите на първовърховния апостол, и те били предавани на поколенията в продължение на векове като скъпоценна и чудотворна светиня. Вярващите получавали чрез тях изцеление от различни болести.

Дошлата на поклонение в Йерусалим императрица Евдокия, съпруга на Теодосий Млади, получила тези вериги от патриарх Ювеналий. Евдокия веднага изпратила едната верига в Цариградската църква "Свети Апостоли", а другата – на дъщеря си Евдоксия, жена на западния римски император Валентиниан ІІІ. Евдоксия построила храм в чест на апостол Петровите вериги.

В чест на намерените вериги християнската църква и на Изток, и на Запад през V век установила празник на 16 януари за молитвено поклонение през тази древнохристиянска светиня.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев); източник: http://www.pravoslavieto.com