Над 400 000 полски граждани посещават България всяка година

Над 400 000 полски граждани посещават България всяка година

Почетно консулство на Република Полша ще бъде открито в Несебър. Официалната церемония е планирана за 28-и юни. Офисът на консулството ще бъде в блок 62 на улица "Младост" в морския град. Консулският окръг ще обхваща - Варна, Добрич и Бургас. В церемонията ще вземат участие Негово Превъзходителство Кшищоф Краевски, посланик на Република Полша в Република България, Тодор Стоянов, заместник-министър на външните работи на Република България, както и представители на местните власти.

Туризмът е една от най-важните сфери на полско-българското сътрудничество. През последните години наблюдаваме динамичен ръст на броя поляци, почиващи в България. Всяка година страната се посещава от над 400 хиляди полски граждани, което прави Полша един от най-важните туристически пазари за България.

Откриването на почетното консулство е част от честванията на стотната годишнина от установяването на дипломатически отношения между Полша и България.

За почетен консул на Република Полша е назначена Лидия Барбара Пиетшик-Вангелова. Г-жа Пиетшик-Вангелова има опит в областта на туризма и международната търговия. От 2004 г. е ръководител на Полското просветно-културно дружество "Владислав Варненчик" - отдел Бургас. Удостоявана е с наградата "Бене Мерито" от министъра на външните работи и със Златен кръст за заслуги от президента на Полша. Има полско и българско гражданство. В България живее от началото на 90-те години.