Според Общината, в концесията неправомерно влиза общинска собственост

Според Общината, в концесията неправомерно влиза общинска собственост

Поморийци започнаха подписка срещу условията при обявяване на концесията на плаж "Поморие - изток". От Община Поморие обявиха, че ще кандидатстват в конкурса за отдаване на ивицата на концесия, обявен от Министерството на туризма. От ведомството на Николина Ангелкова обаче отрязаха Общината. Кметът Иван Алексиев подаде жалба в Комисията за защита на конкуренцията, но тя беше отхвърлена.

В резултат на това поморийци започнаха подписка в подкрепа на усилията на кмета Иван Алексиев да се пребори с несправедливите (според Общината) условия при обявяване концесия за плаж "Поморие - изток”.

След като Министерството на туризма обяви конкурс за определяне на концесионер на морския плаж, стана ясно, че част от концесионната територия неправомерно обхваща публична общинска собственост, а именно улица "Крайбрежна" - част от пътното платно с тротоара и паркинг. И двата обекта очевидно не отговарят на понятието "морски плаж", а това не остави живущите на крайбрежната улица равнодушни. Провокирани от явната несправедливост, те сформираха Граждански инициативен комитет, като на 9-ти ноември 2018 г. в общинското деловодство постъпи подписка от 217 души, обявили се в подкрепа на кмета и предприетите от него мерки по случая. "Уважаеми г-н Алексиев, изпращаме Ви събраните от наши съграждани подписи в подкрепа на желанието на Общината да се пребори със сторената несправедливост при определяне границите на улица "Крайбрежна", пишат организаторите на подписката.

Още в началото на октомври кметът Алексиев изрази своето несъгласие с условията в конкурса и заяви, че е недопустимо определянето на концесия, стигаща до домовете на хората, засягайки дори част от дворните им пространства. На 3-ти октомври в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) бе внесена жалба срещу Решението на Министерски съвет, касаещо процедурата и документацията за нейното провеждане. Въпреки безспорните аргументи на Община Поморие, депозираната жалба бе отхвърлена от КЗК с отказ да бъде образувано производство по случая. Борейки се за правните интереси на поморийци, кметът веднага обжалва разпореждането пред по-горна съдебна инстанция. Очаква се Върховният административен съд да се произнесе в законоустановения срок.