Филмът Португалката ще бъде бонус за киноманите в Бургас

Филмът Португалката ще бъде бонус за киноманите в Бургас

Филмът "Португалката", който не е включен в официалната бургаска програма на кино литературния фестивал "CineLibri", ще бъде показан на 20-ти октомври от 16.00 часа в експозиционен център "Флора". Режисьор и сценарист на историческата драма е Рита Азеведо Гомес. В ролите: Клара Риденщайн, Марчело Урджеге, Ингрид Кавен, Рита Дурои др.

Домът на лорд фон Кеттен е неговата война. Нейният дом е Португалия. И все пак младата, току-що омъжена съпруга на лорда, е решена да превърне семейната обител на съпруга си, негостоприемния замък, кацнал върху една скала в Северна Италия, в свой дом. Обърнете внимание на светлината, декорите, сценографията, костюмите... "Португалката" е пир за сетивата, несъмнен кинематографичен шедьовър в стила на Маноел де Оливейра.

Филмът е носител на няколко награди, има и престижни номинации:

- 2019 година - награда за най-добър филм от филмовия фестивал в Лас Палмас;

- 2018 година - номинация за най-добър филм от филмовия фестивал в Мар дел Плата.

Фестивалът "CineLibri" се провежда за пета година в няколко града в цялата страна. Той има своето първо бургаско издание. Фестът започна на 7-ми октомври 20-ти октомври. Последната прожекция е на 20-ти октомври от 18.30 часа и е на филма "5 е съвършеното число" - Италия, Белгия, Франция, 2019 година.
Билети за прожекциите се продават на каса "Часовника" и на "Флора"-та.
"CineLibri 2019" се провежда с подкрепата на Столична програма "Култура", Национален фонд "Култура", фонд "Култура" на Община Варна и Община Бургас.