Посланиците на ЕП от Механото и членовете на клуб Зелено предприемачество изработиха рокли от рециклирани чували и организираха ревю. Снимки ПГМЕЕ

Посланиците на ЕП от Механото и членовете на клуб Зелено предприемачество изработиха рокли от рециклирани чували и организираха ревю. Снимки ПГМЕЕ

През тази учебна година Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника – Бургас се присъедини към мрежата от училища, посланици на Европейския парламент (ЕП).  Основна цел на Програмата за училища посланици на ЕП е да се повиши информираността сред учениците за Еропейския съюз (ЕС), европейското гражданство и парламентарна демокрация, както и относно Европейския парламент като институция.

Екипът от старши и младши посланици към гимназията се стреми да разясни на младите хора какви са техните права като европейски граждани, да ги запознаят с работата на ЕП, неговите структури, като и с това, че самите те могат да станат част от демократичния живот в ЕС. В изпълнение на програмата посланиците на ЕП от Механото организират различни инициативи и дейности.

Първата задача, изпълнена от екипа от посланици към гимназията, е реализирането на мащабна информационна кампания за ЕС, неговата история, структура и институции сред всички 790 ученици на ПГМЕЕ. Екипът, работещ по програмата, избира да използва метода "връстници обучават връстници", а самата  дейност е реализирана в часа на класа на всяка паралелка.

От началото на Програмата през декември миналата година посланиците на ЕП от ПГМЕЕ са организирали значителен брой дискусии със свои връстници на различни актуални теми като защитата на личните данни, правата ни като потребители, равенството между половете, кръговата икономика в ЕС и др.

Младшите посланици от Механото имат интересна идея за постоянна рубрика, озаглавена "Десет… в Европа". Вдъхновението ги връхлита, след като реализират "виртуална екскурзия" из десетте най-стари коледни базара в Европа. В тяхната официална страница вече можете да се разходите и сред десет от най-красивите гари в Европа, а самите посланици обещават да има още виртуални пътешествия из интересни и красиви места в ЕС.

На 14 февруари вместо свети Валентин и Трифон Зарезан посланиците избраха да отбележат Международния ден на книгодаряването. В кутиите за книги на Община Бургас, поставени в морската градина, те поставиха освен избрани от тях заглавия, също и информационни материали, книги и брошури за ЕС и ЕП. Така че, ако се разхождате из морската градина и имате време да седнете на пейка или на плажа, за да почетете, можете си вземете книжка от някоя от кутиите.

В унисон с принципите за обединение на ЕС посланиците на ЕП реализират и инициативи съвместно с други клубове от гимназията. В партньорство с Ученическия съвет е отбелязан Денят на розовата фланелка (24 февруари). 

Съвместна инициатива на посланиците с клуб „Зелено предприемачество“ е реализирана и във връзка с 18 март – Международният ден на рециклирането. Тъй като епидемичната обстановка в месеца за региона беше много динамична екипът предвидливо решава да осъществи замисъла си по-рано от самата дата. Във връзка с този ден посланиците на ЕП и членовете на клуба заедно с техните ръководители Чл, в което да бъдат представени роклите и да се отправят послания.  В ролята на модели са момичета, членове на двете групи.

Посланиците на ЕП от Механото мислят и за онези свои съученици, които към момента на провеждането на дейностите се намират в ОРЕС. За тях те изработват видеоклип с информация за рециклирането и ревю на роклите от чували. Момичетата не пропускат да отправят и към тях своите послания. Целта на инициативата е да се привлече внимание към процеса на рециклиране на отпадъци като механизъм за справяне с климатичните промени и замърсяването на околната среда.

Вижте видеото:

 

Една от най-интересните дейности на посланиците на ЕП от ПГМЕЕ е разработването на интерактивнта игра „Открий скрития текст“, замислена във връзка с Деня на майчиния език- 21 февруари. Из коридорите на гимназията са пръснати 24 части от един текст. Всяка част е написана на един от 24-те официални езика в ЕС. Под  текста чрез сканиране на QR код учениците могат да разберат превода и така да сглобят текста. Отново е помислено и за учениците в ОРЕС, като играта е публикувана и в официалната страница на посланиците на ЕП от Механото.

На 17 март 80 ученици от Механото имаха възможността да присъстват на среща с г-жа Есен Алиева, която им представи интересна презентация за Европейския съюз и Европейския парламент.  Събитието бе организирано със съдействието на младши посланиците на ЕП при ПГМЕЕ, които поканиха  своите съученици от випуск 10 клас. Г-жа Алиева запозна учениците с историята на ЕС, неговото възникване, както и неговите институции.

 Особено внимание бе обърнато на Европейския парламент.  Учениците научиха какви са функциите на Парламента, как се избират евродепутатите, какво е тяхното разпределение, как се гласуват законите и други интересни факти от дейността на ЕП.

 Учениците се включиха активно в разговора с г-жа Алиева и в игрите, които тя им беше подготвила. Интересът бе голям, но тъй като срещата се проведе в учебно време, част от участниците не успяха да останат до нейния край. Това обаче ни даде повод да си обещаем нова среща, в която учениците да имат възможност да се срещнат с български евродепутат, работещ в областта на транспорта и туризма.

Тези и още много други дейности са вече реализирани и предстоят да бъдат осъществени от посланиците на Механото. За повече подробности и новини можете да ги последвате в социалните мрежи:

Официален сайт: https://pgmeebsposlanikep.eu/