Председателят на ТИК Жорж Дерелиев (в средата) връчи почетния знак на посланик Алехандро Поланко Мата. Снимки Лина Главинова

Председателят на ТИК Жорж Дерелиев (в средата) връчи почетния знак на посланик Алехандро Поланко Мата. Снимки Лина Главинова

Посланикът на Испания у нас - Негово Превъзходителство Алехандро Поланко Мата получи почетния знак на бургаската Търговско-индустриална камара. Той е на първото си официално посещение в Бургас, след като официално встъпи в длъжност. Първата среща на дипломата в морския град бе с ръководството на ТИК. В нея участваха и почетният консул на Естония в Бургас Петко Русинов и Диян Димов - изпълнителен директор на "Пристанище Бургас" ЕАД

Посланикът бе придружаван от съветника в мисията в София - Хосе Анреас Сантос, от съветника по културните въпроси Анхелес Аластруе, съветника по търговско-икономическите връзки Ева Поведано и от почетния консус на Испания във Варна Христо Досев.

Новият посланик на Кралство Испания у нас Алехандро Поланко Мата е роден в столицата Мадрид. Постъпва на дипломатическа служба през 1987 г. в дирекция "Международни финансови институции".

В дългия си професионален път в Министерство на външните работи е заемал длъжностите зам. - директор човешки ресурси, генерален секретар на фондация "Съвет Испания – САЩ" и генерален директор "Дипломатическа служба".

След мандата си в Мавритания е назначен като генерален директор "Риболовни ресурси и аквакултури" в Министерство на околната среда, селските и морски райони.

Заемал е дипломатически постове в Австрия, Словения и Мароко, бил е посланик на Испания в посолствата в Мавритания, Мали и Алжир.

Галерия