Посланик Йорам Елрон (в средата) и почетният консул Орлин Мандов се срещнаха с кмета на Бургас Димитър Николов. Снимка Черноморие-бг

Посланик Йорам Елрон (в средата) и почетният консул Орлин Мандов се срещнаха с кмета на Бургас Димитър Николов. Снимка Черноморие-бг

Първите туристи се очаква да пристигнат у вас през януари. Надявам се с общи усилия да се справим с вируса. Има интерес от наши скънародници за зимна почивка в България, когато започва сезона през януари, каза Негово Превъзходителство посланикът на Държавата Израел в София Йорам Елрон.Той заедно с почетния консул на Израел в Бургас Орлин Мандов се срещнаха с кмета на Община Бургас Димитър Николов. "С г-н Николов коментирахме възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на туризма, защото Бургас и областта са предпочитано място от израелците, както и възможностите в IT сектора. Коментирахме възможността специалисти от Израел да обучават медици в Спешното отделение в Бургас", каза още посланик Елрон.

"36 туристи от Израел все още почиват в Слънчев бряг. Те ще отпътуват в четвъртък. Вече се договарят хотели и се прави организация за зимната ваканция. Интерес от израелци има към Банско, Боровец и Пампорово. Те се очаква да дойдат тук не по-рано от януари. За туристите от Израел е важно, след като се приберат в страната си да не бъдат поставени под карантина", допълни Орлин Мандов.

До 14-ти октомври са в сила ограничителните мерки, които Държавата Израел удължи във връзка с пандемията от COVID-19. Пътуващите български граждани за Израел следва да имат предвид, че поради наложените ограничения, не се допуска влизане в страната от чужденци. Туризъм в Израел към момента няма, съобщават от българското Министерство на външните работи.

На летище "Бен Гурион" се допускат само пристигащи пътници, който имат право да влизат в Израел. Желаещите да напуснат Израел могат да направят това само ако самолетните билети са закупени преди въвеждане на ограничителните мерки на 25-ти септември 2020 г. Изключение се прави само за лицата, които имат разрешено пребиваване /карта за пребиваване и/или виза/, работници, студенти, близки роднини на установени в страната граждани, хуманитарни случаи /нужда от лечение/ и др.

Регистрираните до момента случаи на корона вирусна инфекция в Израел са 291 828. Активните към днешна дата са 59 855 случая. Втората вълна в страната бе от края на септември до началото на октомври. След 5-ти октомври новозаразените започнаха да намаляват. Тогава бяха регистрирани 5 534 нови случая, а на 11-ти октомври са установени нови 618 случая. Оздравелите вече са 238 145 души.