Посланикът на Израел Йорам Елрон и кметът Иван Портних поднесоха цветя пред паметника Шофар. Снимки Община Варна

Посланикът на Израел Йорам Елрон и кметът Иван Портних поднесоха цветя пред паметника Шофар. Снимки Община Варна

Варна е водеща туристическа дестинация за израелските туристи, които заемат шесто място по брой на година. Надявам се, че след кризата с корона вируса, ще станем номер едно, заяви Негово Превъзходителство посланикът на Държавата Израел Йорам Елрон. Той е на посещение в региона и във Варна. Дипломатът се срещна с кмета на морската община Иван Портних, а на срещата присъства и почетният консул на Израел във Варна проф. Красимир Методиев.

Негово Превъзходителство Йорам Елрон посочи, че морския град е познат в родината му със своите предимства - слънце, море, страхотна кухня и казина. "Благодарение на ръководството и на кмета на града, Варна е позната и като икономическа, технологична и образователна дестинация", каза още посланикът и допълни, че неговата роля е да намери синергията и допирните точки за едно успешно двустранно сътрудничество.

"С удоволствие мога да заявя, че с Негово Превъзходителство Йорам Елрон се обединихме около идеята да организираме различни семинари и симпозиуми, на които представители на израелския бизнес ще могат да се запознаят с потенциала на Варна по ключови за нас теми: Варна-Град на Знанието, иновативен хъб, smart city. Това са все сфери, в които израелските компании имат висок технологичен напредък. Набелязахме и нови възможности за сътрудничество като развитие на медицински туризъм за израелските граждани. Благодаря на Негово Превъзходителство за възможността да презентираме Варна", коментира и кметът Иван Портних. Той запозна своя гост с проекта за нова индустриална зона, където също ще бъдат търсени потенциални инвеститори.

Кметът благодари за доброто сътрудничество в сферата на културата, социалните дейности, здравеопазването, образованието и спорта и специално – за организираните от проф. Красимир Методиев международните семинари по контратероризъм, в които участват и експерти от Израел.

"За съжаление, през последната година и половина всичко бе в застой, без възможност за развитие на различни проекти, но надявам се това скоро да приключи. Варна е доказала, че е град, който може да работи за сътрудничество във всички области на съвременното развитие на икономика, бизнес, туризъм, медицина, образование, иновации, затова се надявам, че скоро ще продължим да работим за това още по-активно", заяви проф. Красимир Методиев.

По-късно посланик Йорам Елрон и кметът Иван Портних поднесоха цветя пред паметника Шофар и посетиха изложба, организирана от Шалом и Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов".

След това кметът и посланикът откриха изложбата "Цветовете на България и Израел", дело на журналиста Ладислав Цветков, която е по повод 30 години от възстановяване на дипломатическите отношения между България и Израел. Фотографиите могат да бъдат разгледани на паната, разположени на входа на Морската градина.

Галерия