Георги Дракалиев, архитект Васил Дончев и Николай Стоянов (отляво надясно) пред паметната плоча, която бе на сградата, където се е помещавал хотел Кинтинентал. Снимки ВМРО

Георги Дракалиев, архитект Васил Дончев и Николай Стоянов (отляво надясно) пред паметната плоча, която бе на сградата, където се е помещавал хотел Кинтинентал. Снимки ВМРО

Табела с надпис "Преди 100 години големият поет и писател Иван Вазов отсяда в тази сграда, бившия хотел "Континенталъ", при единственото си посещение в Бургас" бе монтирана на фасада на сграда, която се намира на пешеходната улица "Александровска" в Бургас днес, 22-ри септември. В тогавашния хотел Вазов отсяда 3 месеца преди да почине. На днешния ден преди 100 години от този свят си отива патриархът на българската литература.

Инициативата и финансирането на изработването и монтирането на възпоменателна табела век след смъртта на Иван Вазов е на общинските съветници от ВМРО д-р Георги Дракалиев и Николай Стоянов, след като Общинският съвет одобри през юли предложението им за поставяне на такъв паметен знак, а проектът е изготвен безвъзмездно от архитект Васил Дончев.

Иван Вазов пристига на 8 юни 1921 г. в Бургас със сестра си Вълка и се настанява инкогнито в тогавашния хотел  "Континентал" на улица "Цар Крум" № 2 (днешния адрес е улица "Александровска" № 12). Той бързо е разпознат и присъствието му привлича голяма тълпа бургазлии, начело с музика и знамена. Бургаският писател и деец на ВМОРО Петко Росен го съпровожда до Търговската гимназия, от чийто балкон Вазов държи импровизирана реч през възторжените ученици, военни и граждани. След това, участниците в манифестацията го понасят на ръце до брега на морето, като Петко Росен отбелязва, че сред най-усърдните от тях има и ученици-комунисти, които иначе считат Вазов за "патриотарски поет". От морския бряг, отново на ръце, поетът е пренесен през Приморската градина и центъра на града до хотела, а вечерта му е организирана разходка из залива и банкет на гражданството, с много песни, тостове и речи.

В резултат на това си посещение в нашия град, Вазов написва пътеписа "По вълните на Черно море", който е неговото последно произведение.

Галерия