23 безработни ще бъдта включени в курса. Снимка Лина Главинова

23 безработни ще бъдта включени в курса. Снимка Лина Главинова

Курс за обучение на 23-ма парамедици организират от дирекция "Регионална служба по заетостта" - Бургас. Бюрото съвместно с Община Бургас ще организира двумесечния курс. Обучението е по проект "Красива България", съобщи днес на пресконференция Живко Янакиев, директор на дирекция "Бюро по труда" - Бургас. Условието за участие в обучителния курс е хората да имат средно образование, както и да притежават шофьорска книжка - категория "Б". Той ще стартира най-късно в края на лятото и включва 300 учебни часа. Одобрените кандидати ще бъдат обучени как се транспортира пострадал и как да оказват преди това първа медицинска помощ. Предвижда се завършилите успешно курса за парамедици да си намерят постоянна работа в бургаски здравни заведения, допълниха от Бюрото по труда.

Необходимостта да се проведе обучителния курс дошла от голямата липса на санитари, медицински сестри и фелшери не само в Бургас, а и в страната. От няколко години от почти всички европейски страни интересът към тези кадри е голям. Повечето от българите предпочитат да работят в чужбина, не скриха от Бюрото по труда.

През юни 2018 година броят на регистрираните безработни лица в Бюрото по труда от Бургаска област е 5 805 души. В сравнение с предходния месец  показва намаление от 956 души. По този показател Бургас е на второ място по ниска безработица след София - столица и е пред област Варна. През месец юни в Бюрото по труда от област Бургас са заявени общи 1 237 работни места, от които 1 033 на първичния пазар на труда. Най-много са търсени работни места остава в отраслите "Хотелиерство и ресторантьорство" - 285. Започналите работа безработни лица през месеца са общо 1 297, от които 1 068 на първичния пазар на труда. В субсидирана заетост са включени 229 безработни, като от тях 85 са наети на работа по проекти на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и 144 по програми и мерки за заетост от Закона за насърчаване на заетостта.