В богослужебните книги този ден се нарича Събор на дванадесетте, защото това число на апостолите е първоначално и Христово

В богослужебните книги този ден се нарича Събор на дванадесетте, защото това число на апостолите е първоначално и Христово

Православната църква почита днес Събор на свети славни и всехвални 12 апостоли.

Събор на светите дванадесет апостола е празник, празнуван от древност след деня на славните първовърховни апостоли Петър и Павел.

Свети благоверен цар Константин Велики (274-337) построил в Цариград храм на името на светите Дванадесет апостола. Съществуват данни за празнуването на празника от IV век. 

Като празнува паметта на всеки един от дванадесетте апостоли отделно, Църквата еднакво благоговее и пред целия техен събор. Защото Свещеното Писание и Преданието, като възхваляват трудовете и мъченическата смърт отделно на всекиго от дванадесетте апостоли, прославят ги всички заедно и равночестно. По думите на Светото Писание всички те са приятели Божии, и когато Син Човечески седне на престола на славата Си, те всички ще седнат на дванадесет престола, за да съдят дванадесетте Израилеви колена. Светото Предание нарича всички дванадесет апостоли славни и всехвални.

"А когато настана ден, повика учениците Си и избра от тях дванайсет, които и нарече апостоли: Симона, когото и нарече Петър, и брата му Андрея, Иакова и Иоана, Филипа и Вартоломея, Матея и Тома, Иакова Алфеев и Сифона, наричан Зилот, Иуда Иаковов и Иуда Искариот, който и стана предател"

Църквата е празнувала паметта на всички апостоли заедно. По-късно Тя е добавила към тях и апостол Павел.

Въпреки това, в богослужебните книги този ден се нарича "Събор на дванадесетте", защото това число на апостолите е първоначално и Христово.

На 4 януари Църквата възпоменава и Седемдесетте апостоли, които Христос избрал за апостолско служене.

източник: https://www.pravoslavieto.com