Свети архистратиг Михаил - началника на ангелите

Свети архистратиг Михаил - началника на ангелите

Православната църква празнува днес Събор на свети архангел Михаил и почит асвети мъченик Ангел Лерински (Архангеловден).

Благочестиво да празнува събора на светите ангели светата Църква е приела по преданието на боговдъхновените отци, след като отхвърлила древното нечестиво почитане на ангелите, установено от еретиците и идолопоклонниците.

Още в Стария Завет, когато човеците, като отстъпили от Бога - своя Създател, започнали да се покланят на Божието творение и на делата на своите ръце, като правели идоли по подобие на видимата твар, "на онова, що е горе на небето, що е долу на земята" и принасяли жертви на слънцето, луната и звездите, които според тях обладавали живи души, в това време човеците се покланяли и принасяли жертви и на ангелите, за което се говори в книга Царства:: "кадяха на Ваала, на слънцето, на месеца, на съзвездията и на цялото небесно войнство", тоест на ангелите, защото те са небесното войнство според казаното в Евангелието: "И внезапно се яви с Ангела многобройно войнство небесно".

Това неправилно почитане на ангелите било силно разпространено и по времето на светите апостоли. Свети апостол Павел говори така за неправилното почитане на ангелите:

"Никой преднамерено да ви не прелъстява със смиреномъдрие и служене на Ангелите, като се впуска в онова, що не е видял, като безразсъдно се гордее с плътския си ум и не се придържа о Главата - Христа".

Защото по това време имало еретици, които по вид изглеждали смирени, но с гордост мислели, че със своето въздържание и чист живот подражават на ангелите. Те учели да се извършва същото такова поклонение на ангелите, каквото се отдава и на Самия Бог.

След това се появили други еретици, които проповядвали, че ангелите са сътворили видимата твар и че, като безплътни, стоят по-високо и са по-достойни за почитане от Христа, Божия Син, а архангел Михаил наричали "бога на евреите".

Накрая други, които се предали на магьосничество и прелъстявали човеците, под името на ангелите призовавали бесовете и им служели, като ги наричали "ангели".

Тия ереси се умножили особено в Колоса (принадлежаща към Лаодикийската митрополия), където от мнозина се извършвало такова нечестиво подобно на идолопоклонство почитане на ангелите. А след като това неправилно почитане на ангелите било осъдено и отхвърлено, тогава било установено благочестивото и правилно тяхно почитане, каквото подобава на Божиите служители и пазители на човешкия род. И в същата тази Колоска страна, където преди тайно и нечестиво се извършвало почитанието на ангелите, започнало открито да се извършва православното празнуване на Събора на ангелите и започнали да се строят великолепни храмове в чест на светия архистратиг Михаил - началника на ангелите. Така в Хони, над чудотворния извор, бил построен благолепен и пречуден храм, в който на свети Архип се явил сам светият архистратиг Михаил.

източник: https://www.pravoslavieto.com