Църквата почита и свети преподобен мъченик Прокопий Варненски, света преподобна мъченица Феврония и преподобни Дионисий Атонски

Църквата почита и свети преподобен мъченик Прокопий Варненски, света преподобна мъченица Феврония и преподобни Дионисий Атонски

Православната църква почита днес събор на свети Доростолски мъченици, свети преподобен мъченик Прокопий Варненски, света преподобна мъченица Феврония и преподобни Дионисий Атонски.

С решение на Светия Синод на 10 юли 2016 г., в град Силистра се провежда първият Събор в памет на Доростолските мъченици. Празникът е подвижен и се чества всяка година в третата неделя след Петдесетница. В Събора на Доростолските мъченици имената на светите мъченици: свети Дасий Доростолски, свети Емилиан, свети Квинтилиан, свети Дадас, свети Пасикрат, свети Виталиан, свети Валентиниан, свети Юлий, свети Никандър, свети Марциан, свети Максим, свети Исихий Доростолски, свети Калиник, свети Кирил Доростолски и др. Представяме Ви кратки сведения за някои от тях.

Свети Дасий е един от най-известните и почитани мъченици на Христовата вяра по българските земи през късната античност, а и във времето на Първото българско царство. Св. Дазий (“Дасий мъченик”) присъства и в култовия живот на Търновската патриаршия, но очевидно след ХІ-ХІІ в. на преден план излизат други сакрални личности, особено такива, които са свързани със собствената християнска история на българите (Св.равноапостоли Кирил и Методий и учениците им, св. Иван Рилски, светците, чиито мощи са се пазели в столицата Търновград и т.н.).

Свети Дасий произлизал от местните траки и служел като обикновен войник в римския ХІ Клавдиев легион, базиран в Дуросторум/Доростол (бълг. Дръстър, дн. Силистра). При съвместното управление на императорите Диоклетиан и Максимиан (т.е. в периода 284-305 г.), когато християните били подложени на масови гонения, св. Дазий отказал да участва в новогодишните езически празненства. Изправен на съд пред Басос, легатът на легиона, той с ярки думи изразил вярата си в Христа. След жестоки мъчения тракийският войник бил посечен на 20 ноември (петък) 302 г. Неговото житие било написано още през ІV- V в. (най-старият ръкопис се съхранява в Парижката национална библиотека), а култът към мъченика придобил широка известност. Св. Дазий бил включен в Синаксара на Цариградската патриаршия, в историята на Хиероним и др. Най-ранното му изображение е в Менелогия на Василий ІІ (ХІ в.). Св. Дазий се споменава в надпис от Аксиополис (дн. Черна вода в Северна Добруджа, Румъния) от VІ в. заедно с мъчениците Кирин, Киндеос и Тасиус. В чест на доростолския мъченик били издигани храмове и параклиси в различни части на империята.

В края на VІ в. жители на Доростол, уплашени от аваро-славянските нашествия, побягнали в Италия. Те отнесли със себе си мощите на светеца в големия град Анкона, където и днес в музея "Диоцезиано" се пази неговият каменен саркофаг с надпис: "На това място лежи св. Дазий, пренесен от Доростол". Надали е случайно, че един от епископите, участвали в преговорите между Римската курия и св. княз Борис-Михаил, бил Павел Анконски.

източник: https://www.pravoslavieto.com