Венци и цветя ще бъдат поставени пред паметника на руските освободители. Снимка Архив

Венци и цветя ще бъдат поставени пред паметника на руските освободители. Снимка Архив

По интересен и нетрадиционен начин Бургас е празнувал своето освобождение. В най-старата, съхранена в Държавен архив – Бургас, протоколна книга на Бургаското градско общинско управление е отбелязано, че на 22 януари 1881 г., на извънредна сесия, кметът Ясен Русалиев представя на разискване въпроса за празнуването на деня на освобождението, като за целта се уведомяват българската и гръцката общини. Решението е: тържественото отбелязване на този свят ден да се извърши с богослужение, след което свещениците от българската и гръцката църкви да осветят вода за гражданите, почитайки паметта на загиналите за българското освобождение.

През целия ден в Бургас са затворени всички "дюкяни", а вечерта всеки гражданин, собственик на магазин, "... е длъжен да освети заведението си, а кметството да похарчи малка сума от извънредните разноски на градския съвет за осветление на кметството в тази вечер".

Почитта на бургазлии се изразява и чрез изпращане на телеграми до руския император и до полковник Лермонтов.

Тези прояви на Бургаската община и гражданите стават традиция за града и всяка година 6-ти февруари е честван тържествено.

Тази година освобождението ще бъде отбелязано по следния начин.

На 6 февруари в 11:00 часа на площад "Атанас Сиреков" ще бъде извършен ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас, както и благодарствен молебен за благоденствието на свободен Бургас.

От 11:30 часа пред паметника на руските освободители ще започне тържествен ритуал по отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя. Венци и цветя ще бъдат поставени и пред паметна плоча на ген. А. М. Лермонтов  (улица "Лермонтов" №15), пред паметника на руския лазарет (Приморски парк).

На 12:00 часа в Историческата експозиция на РИМ ще бъде открита експозицията "Възкресението на свободата" - гостува документална изложба от Национална агенция "Архиви".

В 12:30 часа на площад "Атанас Сиреков" ще започне празничен фолклорен концерт с участието на ПФА "Странджа" - Бургас, с художествен ръководител Марио Егов.