IMG_6782-1

IMG_6782-1

Предлагат вместо Летния театър, блус феста да носи името на Пламен Ставрев

в Общинския съвет - "Демократична коалиция", в която влизат още "Лидер" и Движение за социален хуманизъм) Летния театър да носи името на Пламен Ставрев. Предложението получи одобрението на Комисията по култура, но не бе подкрепено на сесията на местния парламент. Мнозинството от ГЕРБ предложи тогава да се проведе обществено обсъждане по въпроса и тогава да се гласува докладната записка.IMG_6785-1

На днешното обсъждане, насрочено от председателката на ОбС Снежина Маджарова, участваха зам.-кметът по култура в общината Йорданка Ананиева, членове на Консултативния съвет по култура в общината, членове на фондация "Пламен Ставрев", общественици, музиканти и други. В залата присъстваха и членове на Комисията по култура в местния парламент.

От името на вносителите на докладната, съветничката Таня Рускова (на снимката горе) представи мотивите за нея. Когато идеята бе обявена, тя бе подкрепена от доста бургазлии, сред които съпругата на музиканта - Пени Стефанова, певицата Тони Димитрова, композиторът Стефан Диомов, общественикът Стефан Цинцарски, зам.-кметът по култура в община Бургас Йорданка Ананиева и други. С известни задръжки зад нея застана и Стефан Корадов - член на фондация "Пламен Ставрев" и приятел на музиканта, помагал при организацията на блус фестивалите през годините. Днес обаче Стефан Корадов (в средата на втората снимка) се обяви "против".

"Не е проява на добър вкус да се сменят имената на иституции. Не желаем името му да се използва от политически партии, въпреки че сред вносителите имаме приятели", заяви Стефан Корадов.

Решението на фондацията, огласено от журналиста Петър Генчев бе: "Името на Пламен Ставрев трябва да бъде овековечено и запомнено. Кому е нужно да се кръщават сгради и после те да бъдат преименувани? Не е най-подходящото място Летния театър да носи името на Пламен Ставрев. Ако там се организира концерт на Азис и Тони Стораро, например как ще звучи в Летния тетър "Пламен Ставрев"? По-подходящо би било сградата на дома на "Лукойл Нефтохим" да носи негово име" (общината ще придобие собствеността върху сградата, след като "Лукойл Нефтохим" я дари безвъзмездно б.а.). Гаранция, че там няма да се организират чалга концерти обаче няма.

От фондацията обявиха и новината, че на 28-ми август ще се проведе Блус фест като продължение на тези, които Пламен Ставрев организираше. Ако предложението на Росен Друмев се приеме, той може да носи името на музиканта.

Последният опит на Пламен Ставрев да организира фестивала преди почти пет години обаде не срещна подкрепата на общината, въпреки че той бе на щат в общинския оркестър "Горещ пясък". Тогава бе организиран алтернативен фест. Заявката от едноименната фондация е да го възстанови. Дано сега общината да реши да го подкрепи финансово, което ще е жест към Пламен, макар и закъснял (музикантът си отиде от този свят внезапно през декември м.г.).

От подписката, пусната на общественото обсъждане става ясно, че две трети от присъствалите са "против" Летния театър да носи името на музиканта. Протоколът ще бъде предаден в ОбС и на следващото заседание точката отново ще бъде гласувана. "Ще решим дали, какво да правим с докладната записка с нашето предложение", коментира Таня Рускова.

Десислава Георгиева