Вторият камион с помощи за пострадалите от земетресението в Турция потегли от Айтос. Снимки Алихан Камбур

Вторият камион с помощи за пострадалите от земетресението в Турция потегли от Айтос. Снимки Алихан Камбур

Председателят на Общинския съвет в Созопол Георги Пинелов се включи в дарителската кампания, която организира общинскаята структура на "Движението за права и свободи" в Айтос в подкрепа на засегнатите от земетресението в Република Турция. Той видял новината, че жителите на Айтос вече са събрали помощи и първият натоварен с тях камион отпътува във вторник вечерта за Хасково. Пинелов подкрепи акцията с детски топли дрехи и няколко комплекта.

Втори камион отпътува снощи от Айтос, натоварен с помощи за останалите без дом, дрехи и вещи от първа необходимост. В него са натоварени килограми с дрехи, консерви, обувки, стекови с вода, памперси за най-малките, тоалетна хартия, одеала.

Разрушително силно земетресение с магнитуд 7,8 бе регистрирано в нощта срещу 6-ти февруари в 03:17 часа българско време на границата между Турция и Сирия, в близост до градовете Адана и Алепо. Трусът е реализиран по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в района, подложен на непрекъснат натиск от Арабската и Африканската плоча, съобщиха сеизмолозите от Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките.

България първа изпрати хуманитарна помощ за Турция. За южната ни съседка заминаха и екипи от Българския червен кръст и спасителни отряди от Столична община. Събират се помощи за най-пострадалите, останали без покрив и дрехи.

Броят на жертвите от земетресението в двете страни достигна 12 000 души.

Галерия