Петимата представители на Инициативния комитет ще проведат разяснителната кампания. Снимка Лина Главинова

Петимата представители на Инициативния комитет ще проведат разяснителната кампания. Снимка Лина Главинова

Представители на дясното политическо пространство в Бургас искат въвеждане на райони и пряко избираеми районни кметове в Бургас на мястото на настоящите Центрове за административни услуги (ЦАУ) и техните назначаеми директори. Предложението е на новосформирания Инициативен комитет "За развитие на местната демокрация", който бе учреден на 4-ти февруари. Той ще бъде представляван от Даниела Божинова, Живко Табаков, Иво Баев, Митко Иванов, Стоян Грозев.

"По този начин гражданите ще бъдат по-добре представени в местната власт и ще има по-балансирано изразходване на европейски и бюджетни средства", каза председателят на Инициативния комитет Даниела Божинова, която е част от партия "Зелените".

Според изискванията на Закона за административно териториално устройство са налице необходимите изисквания и настоящите административни центрове в Бургас могат да бъдат трансформирани в райони, а кметовете им избирани директно от жителите на общината. В момента директорите на центровете се назначават от кмета на Общината.

"Това много ще улесни решаването на проблемите в отделните комплекси. Когато кметът на един район е избран пряко от избирателите, той няма да е парашутист и хората ще го познават", заяви адвокат Иво Баев (ДСБ).

"В районите живеят от 31 до 57 000 души. Само в център "Възраждане" техният брой е 57 000. За избора на кмет на населено място са нужни минимум 350 избиратели. А тук цифрата е в пъти по-голяма", обясни Живко Табаков, който е независим общински съветник в местния парламент на Бургас и лидер на "Движение България на гражданите" в морската община. Според него предложениието им трябва да получи подкрепата на БСП. На предишните местни избори покойният Евгений Мосинов лансира тази идея за районирането и пряко избиране на кметове на райони по време на предизборната си кампания. Табаков изрази надежда, че инициативата им ще бъде подкрепена и от т.нар. независими съветници в ОбС.

Два месеца ще продължи разяснителната кампания в Бургас. Тя започва на 11-ти февруари и трябва да приключи до 27-ми март. След това предложението заедно със събраните подписи ще бъде входирано до кмета на общината Димитър Николов. По закон той е длъжен на базата на писмото да напише докладна записка, която да бъде разгледана и гласувана на сесия на Общинския съвет.

"Няма законово изискване за броя на подписите под предложението ни", уточни Стоян Грозев, член на Инициативния комитет и областен лидер на ДБГ.