DSC_4705

DSC_4705

Представят португалското изкуство в Бургас и богатството на изкуство, както и самобитността и огнените ритми в танците на най-голямата латиноамериканска страна - Бразилия. Там португалският език и влиянието на европейските културни ценности се развиват и органично се вписват в симбиозата на множеството етннокултури. Филмовата програма включва прожекции на португалско кино на откритата сцена "Охлюва" от 21.00 ч.: 

"Четвърто районно"- 2013 г. - трилър, режисьор Жоаким Леатао.  "Консулът от Бордо" - 2011 г., режисьор: Жуао Кореа и Франсишко Мансо, "Флорбела"- 2012 г., режисьор Винсенте Алвеш дуо, 
"Какво ново в любовта?" - драма, романтичен 2011г., режисьор Тиаго Нунеш, Моника Сантана Батища, Уго Мартинш, Уго Алвеш, Руи Алешандре Сантуш, Патрисиа Рапозо. 
"Великият Килапи" - 2012г.,  режисьор Зезе Гамбоа. 
Бразилските танци също са на откритата сцена "Охлюва" от 18.30 ч. и ще бъдат представени в уъркшоп по самба, фънк и коко от Александрина Димитрова. Ще се танцуват: бразилски фънк (който е доста различен от американския), с несложен ритъм и лесни за изпълнение движения; кóко - фолклорен танц от щат Пернамбуко (североизтночна Бразилия), създаден от африканците, които работели по плантациите за кокосови орехи. С много характерен за цялата област ритъм, изпълнявал се е както на големи празници, така и без особен повод. Танцуващите се подреждат в кръг, като няма значение пол и възраст. Самбата - във фолклорна разновидност, която се изпълнява като част от ритуала в капоейра - надиграване на двойка в средата на кръга от участници. Заедно с танците ще се приобщим към манталитета на един народ, отразен в неговия фолклор!
От 20-ти юли до 24-ти юли ще може да се види изложбата "История на португалското кино" в зала "Петя Дубарова" на културен център "Морко казино". Откриването ще се състои на 20-ти юли от 18.00 часа със специалното присъствие на Франсишку Назарет - директор на Португалския културен център в София. 
На 23-ти юли е предвидено свободно четене на португалска литература в лятната читалня на Експозиционен център "Флора" от 17.00 до 19.00 часа. Жителите и гостите на град Бургас ще могат да прочетат: лириката на Педру Тамен и Фернанду Песоа; хайку на Казимиро де Брито и на Виржилио Алберто Виейра и романите  "Един Бог низ рая" от Марио де Карвальо и "Някога сега" от Аугущо Абелайра. Ще се запознаят също с литературната критика на Петър Петров - "Реализмът в белетристиката на Жозе Кардозо Пиреш и Рубен Фонсека". Всички книги са безвъзмездно предоставени от Португалския културен център. Ще бъде разигана и томбола, в която късметлиите ще могат да отнесат частица от Португалия - във вид на книга.