С 26 гласа за съветниците решиха Общината да предостави акциите си на Анелия Златкова

С 26 гласа за съветниците решиха Общината да предостави акциите си на Анелия Златкова

Акциите на Община Бургас в Професионален футболен клуб "Нефтохимик", които са 80,82% от всички акции, ще бъдат прехвърлени безвъзмездно на Анелия Златкова - Геориева. Целта е да бъде решен управленския и финансов проблем на клуба, който в момента се състезава в "Б" Професионална футболна лига. Извънредната докладна записка бе входирана от председателя на Постоянната комисия по спорт, деца и младежки дейности в местния парламент Йордан Георгиев (БСП за България) и бе гласувана като първа точка на сесията, която се провежда днес. Тя предизвика и дебати, които проължиха повече от два часа.

Мотивите на Георгиев са, че по този начин ще бъде спасен клуба, чиито задължения възлизат за над 600 000 лева. "Лично аз съдействах "Нефтохимик" да получи лиценза преди началото на новия сезон и разработих погасителен план а връщане на задълженията до май 2021 година. Ако не се вземе решение сега, клубът ще изпадне от "Б" група. И след две седмици може да попадне в състоянието на "Витоша" - Бистрица да не може да участва в среща, заради липса на средства", каза Йордан Георгиев.

"Защо Анелия Златкова я няма в залата, за да ни обясни какво планира за емблемата на Бургас? Тя от една година е в управлението на клуба, но задълженията му продължавата да нарастват. На входа на залата привърженици на "Нефтохимик" ни връчиха разпечатки от Търговския регистър, в които се вижда, че някои от фирмите на тази дама са със запор. Не е редно да дадем клуба на човек, който не ни казва, какво ще стане с него", заяви Манол Тодоров (Движение България на гражданите).

"Разговарях с г-жа Златкова по телефона и тя ми обясни, че има фирми, които са със запор, но тя плаща редовно на служителите си", обясни Красимир Калудов (Средна европейска класа). Той подчерта усилията на Йордан Геориев и на Георги Маринчев да решат проблемите в клуба.

"Аз не съм такъв оптимист като колегата Георгиев. Смятам, че ако не се реши проблемът в следващите часове, ще е фатално", заяви Георги Маринчев (Движение Гергьовден).

От сдружението се обявиха против предоставяне безвъзмездно на акциите на Общината на Анелия Златкова  Те поискаха Общината да осигури спонсори на клуба, защото разполога с лостове за това.

Срещу безвъзмездното предоставяне на собственост на Общината се обявиха и съветниците Иво Баев (ДСБ), и Павел Маринов (БСП за България). Живко Табаков (Движение България на гражданите) заяви, че ще обжалва докладната ако бъде приета.

Докладната записка получи подрепата на 26 съветници. 9 бяха "против", 8 гласуваха "въздържал се".

Галерия