Елка Стоянова оглави РИК за предстоящите избори за ЕП. Снимки Лина Главинова и Областна управа

Елка Стоянова оглави РИК за предстоящите избори за ЕП. Снимки Лина Главинова и Областна управа

Преизбраха председателя на Районната избирателна комисия в Бургас. Елка Стоянова бе предложена за поста по време на консултациите, които областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков проведе консултации  с политическите партии и коалиции за определяне състава на Районна избирателна комисия Бургас във връзка с провеждане на избори за членове на Европейски парламент от Република България.

Право на участие в състава на РИК  имат: партия ГЕРБ – 7 членове, коалиция "БСП за България" – 5 членове; партия "ДПС" – 2 членове, коалиция "Обединени патриоти" – 2 членове, партия "Воля" – 1 член.

С по един свой представител в Районните избирателни комисии участват и  партии и коалиции, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени. В случая това са коалиция "България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден" и коалиция "Реформаторски блок".

Общият брой на състава на Районна избирателна комисия- Бургас е 19 души.

Политическите сили стигнаха до консенсус за председател на комисията да бъде назначена Елка Стоянова от квотата на ГЕРБ, за заместник- председатели съответно Антон Стоянов от квотата на коалиция "Обединени патриоти" и Емине Иляз от квотата на ДПС. Секретарското място е за коалиция "БСП за България" и ще се заеме от Георги Михов.

Очаква се днес до края на деня протоколът от консултациите да бъде изпратен в Централна избирателна комисия, която ще излезе с решение за назначаването на РИК Бургас.

Галерия