Проф. Георги Янков още един мандат ще бъде начело на НХА. Снимка Архив Черноморие-бг

Проф. Георги Янков още един мандат ще бъде начело на НХА. Снимка Архив Черноморие-бг

Проф. Георги Янков бе преизбран за втори мандат за ректор на Националната художествена академия. Това стана по време на Общото отчетно-изборно събрание на НХА. Ректорът на Академията проф. Георги Янков прочете пред членовете на Общото събрание отчетния доклад на ръководството за мандат 2020 – 2024 г. Докладът беше приет единодушно от присъстващите делегати. 

Кандидатурата на ректора проф. Георги Янков за нов мандат бе издигната от катедра "Плакат и визуална комуникация". Той представи платформата си за визията за управление на Академията за мандат 2024 – 2028 г., като завърши с думите: 

След проведеното тайно гласуване, с безпрецедентна подкрепа от страна на членовете на Общото събрание, за ректор на Националната художествена академия бе преизбран проф. Георги Янков.

Георги Янков е роден на 1 януари 1964 в гр. София. Завършва средното си образование в Средно художествено училище по приложни изкуства – София (днес НГПИ „Св. Лука“). През 1990 г. се дипломира в Националната художествена академия, специалност „Плакат“. От 1995 г. е преподавател в НХА, в катедра „Плакат и визуална комуникация“ по дисциплината „Плакат“. Той е инициатор за създаването на Филиала на НХА в Бургас, като e и неговият пръв директор.